Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γιγάντια Ηλιακή Κηλίδα Απειλεί Την Γη Με Ηλιακές Καταιγίδες

Ο δορυφόρος SDO στις 20 Οκτωβρίου 2014 μας έδωσε μια πιο προσεκτική ματιά στην εναργή περιοχή AR2192,
πριν στραφεί προς τη Γη.
Photo Credit: NASA/SDO

Η ηλιακή έκλειψη μπορεί να έκλεψε τα ουράνια πρωτοσέλιδα της εβδομάδας, αλλά μία γίγας ηλιακή κηλίδα - που όμοια της δεν έχει φανεί εδώ και χρόνια - έχει στραφεί προς τη Γη και μπορεί να δημιουργήσει μερικές σοβαρές ηλιακές καταιγίδες.

Από τη στιγμή που το γιγαντιαίο σμήνος ηλιακών κηλίδων, γνωστό ως AR 2192, εμφανίστηκε στην ανατολική πλευρά του ήλιου, στις 17 Οκτωβρίου, οι επιστήμονες της NASA γνώριζαν ότι επρόκειτο να είναι κάτι ασυνήθιστα μεγάλο. Καθώς έχει στραφεί προς εμάς και είναι σε θέα τις τελευταίες ημέρες, έχει μεγαλώσει και είναι πλέον στο μέγεθος του πλανήτη Δία - περίπου 87.000 μίλια (140 χιλιάδες χιλιόμετρα) σε εύρος. 

Αυτό την καθιστά την μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα που παρατηρήθηκε στον τρέχον ηλιακό κύκλο, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008. 

Η ηλιακή κηλίδα είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι αστροπαρατηρητές κρατώντας προστατευτικά φίλτρα μπροστά από τα μάτια τους την είδαν στην επιφάνεια του ήλιου. Φωτογράφοι χρησιμοποιώντας τηλεφακούς εστίασης έχουν επίσης αποθανατίσει τον ήλιο να δύει. 

Photo Credit: Brad Whitsitt

Μια προειδοποίηση: Ποτέ μην κοιτάτε τον ήλιο με γυμνό μάτι, καθώς θα μπορούσε να βλάψει την όρασή σας. Το ίδιο ισχύει και κατά τη χρήση μιας φωτογραφικής μηχανής. Χρησιμοποιείτε προστατευτικά φίλτρα.

Οι ηλιακοί δορυφόροι της διαστημικής υπηρεσίας παρακολουθούν συνεχώς την τιτάνια διαταραχή. Στα ξεσπάσματα της έχουν συμπεριληφθεί 27 χαμηλού βαθμού, ή ηλιακές εκλάμψεις κλάσης C,  8 μεσαίου βαθμού, ή εκλάμψεις κλάσης M, και 2 ακραίου βαθμού, ή εκλάμψεις κλάσης X - η ισχυρότερη στην «κλίμακα Ρίχτερ» των εκλάμψεων του Ήλιου. 

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εκλάμψεις δεν έχει προκαλέσει οποιεσδήποτε σημαντικές ηλιακές καταιγίδες, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αν τυχόν εκλάμψεις κλάσης X ξεπροβάλλουν μέσα στις επόμενες ημέρες, ένα γιγάντιο σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων που είναι γνωστό ως Εκτίναξη Στεφανιαίας Μάζας (CME) μπορεί να κατευθυνθεί προς τη Γη.

Μια σύνθετη εικόνα του ήλιου που πάρθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014,
δείχνει την ομάδα ηλιακών κηλίδων AR 2192 (ακριβώς κάτω από το κέντρο),
φωτισμένη από μία ηλιακή έκλαμψη κλάσης Χ1.6.
Photo Credit: NASA/SDO

Μια τέτοια έκλαμψη θα μπορούσε να προκαλέσει μια γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα επικοινωνιών και προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο. Με λίγη τύχη, απλώς θα δημιουργούσε μερικές όμορφες εικόνες από το Βόρειο Σέλας. 

Λοιπόν, ποιες είναι οι πιθανότητες η Γη να πληγεί από μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη αυτή την εβδομάδα; Ασαφείς. Η πρόγνωση διαστημικού καιρού είναι ακόμα στο ψάξιμο. Αλλά είμαστε κάτω από την παρακολούθηση μιας μεγάλης ηλιακής έκλαμψης, και όλα τα μάτια είναι στραμμένα σε αυτό το απειλητικό θηρίο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου