Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η Αφροδίτη Προσεγγίζει Σμήνος

Το Messier 35 και το NGC 2158
Photo Credit: Jorge Garcia

Μετά το σούρουπο, την Κυριακή 10 Μαΐου, ο πλανήτης Αφροδίτη λάμπει φωτεινός πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Αν στρέψετε τα κιάλια σας ακριβώς από κάτω, θα βρείτε ένα όμορφο ανοιχτό σμήνος αστέρων που ονομάζεται Messier 35. Ψάξτε για αυτό το σμήνος περίπου 2 μοίρες (ίσο με περίπου τέσσερις πλήρης σεληνιακούς δίσκους) κάτω από την Αφροδίτη.

Το Μεσσιέ 35 αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες αστέρια και έχει εύρος περίπου 24 έτη φωτός. Στους Γήινους ουρανούς μας, καταλαμβάνει περίπου ίδιο κομμάτι ουρανού όσο και η πανσέληνος. Το 2800 έτη φωτός μακρινό σμήνος είναι ορατό με γυμνό μάτι από σκοτεινό ουρανό, αλλά ένα ζευγάρι κιάλια θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του, ακόμα και από προάστια με φωτορύπανση.

Αν παρατηρήσετε το χρώμα των άστρων, θα δείτε ότι είναι μπλε και λευκά, κάτι που δείχνει στους αστρονόμους ότι αυτά τα αστέρια είναι αρκετά νέα, περίπου στα 150 εκατομμύρια χρόνια. Αν αυτό σας ακούγεται αρχαίο, δεν είναι τίποτα σε σχέση με τον ήλιο μας, ο οποίος εκτιμάται στα περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Messier 35
Photo Credit: 2MASS/NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου