Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το Σμήνος Του Ηρακλέους

Το Σφαιρωτό Σμήνος Του Ηρακλέους
Photo Credit: NASA/ESA/Hubble Space Telescope

 Την Τρίτη 16 Ιουνίου, η Σελήνη βρίσκεται στην φάση της Νέας Σελήνης, καθιστώντας την νύχτα ιδανική για να ψάξετε ένα εκπληκτικό ουράνιο σμήνος αστέρων στον αστερισμό του Ηρακλή. 

Το Messier 13, επίσης γνωστό ως το Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος Του Ηρακλέους, είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα του βαθέως ουρανού για όσους έχουν κιάλια και ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Βρίσκεται σχεδόν 24.000 έτη φωτός από τη Γη, ενώ αποτελείται από σχεδόν μισό εκατομμύριο αστέρια που συγκρατούνται μεταξύ τους σφιχτά από τη βαρύτητα.

Για να βρείτε αυτό το αστρικό στολίδι, αναζητήστε αστερισμό του Ηρακλή στο νοτιοανατολικό ουρανό. Ενώ αυτός ο αρχαίος αστρικός σχηματισμός δεν είναι από τους πιο λαμπρούς, τέσσερα αστέρια σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό τραπέζιο που σηματοδοτεί το σώμα του. Το μεγάλο αυτό σμήνος εντοπίζεται κατά μήκος μιας νοητής γραμμής μεταξύ των δύο αστεριών στη δεξιά πλευρά του τραπεζίου. Διαβάστε αναλυτικά για τον αστερισμό του Ηρακλή εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2015/06/blog-post_6.html

Μακριά από τα φώτα της πόλης είναι δυνατό για τους έμπειρους παρατηρητές να εντοπίσουν το σμήνος ως μία αχνό, ασαφής κηλίδα φωτός, αλλά με κιάλια θα είναι εύκολο να το βρείτε ακόμη και εντός των ορίων της πόλης. Με τηλεσκόπιο θα μπορείτε να διακρίνετε τα εξωτερικά αστέρια του σμήνους που έχει εύρος 100 έτη φωτός.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου