Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Παιχνίδι Σκιών Στον Δία

Η Ευρώπη, η Καλλιστώ και η Ιώ πάνω στην επιφάνεια του Δία.
Photo Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, οι τρεις μεγαλύτεροι δορυφόροι του Δία περνούν μπροστά από το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η ουράνια παράσταση αρχίζει στις 06:37 π.μ. ώρα Ελλάδος, καθώς ο μικρός δίσκος της Ευρώπης ξεκινάει το ταξίδι του πάνω στον δίσκο του πλανήτη, αυτό το ταξίδι τελειώνει στις 09:21 π.μ. ώρα Ελλάδος. Στην συνέχεια, η Καλλιστώ κάνει την εμφάνιση της, ξεκινώντας στις 10:04 π.μ. ώρα Ελλάδος, ακολουθούμενη από τη σκιά της Ιώ, η οποία θα αγγίξει τον δίσκο του γιγάντιου πλανήτη στις 11:22 π.μ. ώρα Ελλάδος. Τέλος, η Ιώ θα αρχίσει να κινείται μπροστά από τον πλανήτη στις 12:27 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Όλη αυτή η δράση, είναι τόσο μακριά που το φως του ήλιου που αντανακλάται από τον Δία και τους δορυφόρους του κάνει 41 λεπτά για να φτάσει στη Γη. Επειδή εδώ στην Ελλάδα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε το φαινόμενο, μπορείτε να παρατηρήσετε απλά τον Δία, από αργά το βράδυ και μετά, στο σύνορο των αστερισμών Παρθένου και Λέοντα (πιο κάτω από τον Ντενέμπολα - β Λέοντος). 

Ο Αστερισμός του Λέοντα.
Οι πιο φωτεινοί αστέρες είναι ο Βασιλίσκος (α Λέοντος) ή Καρδιά του Λέοντα, ο Ντενέμπολα (β Λέοντος)
και ο Αλγκιέμπα
 (γ Λέοντος).
Photo Credit & Copyright: Akira Fujii/David Malin

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου