Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ουράνια Παρέλαση Πλανητών

Ο Γαλαξίας όπως φαίνεται από την Ρόδο.
Photo Credit: Philippos Philippou Φωτοgraphy,

Αφού πέσει το σκοτάδι την Τετάρτη, 18 Μαΐου, κοιτάξτε ψηλά προς το νότιο ουρανό για το φεγγάρι που βρίσκεται δίπλα στο εκθαμβωτικό γαλάζιο αστέρι Στάχυ, στον αστερισμό της Παρθένου. Τα δύο αντικείμενα θα απέχουν λιγότερο από πέντε μοίρες - ίσο περίπου με το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. 

Ο Στάχυς, διπλός αστέρας, στον αστερισμό της Παρθένου.
Photo Credit: Greg Parker, Noel Carboni

Το ουράνιο ζεύγος θα "συνοδεύουν" ο Άρης από τα αριστερά και ο Δίας από τα δεξιά. Ενώ, το φωτεινό πορτοκαλόχρωμο αστέρι Αρκτούρος θα βρίσκεται από πάνω τους.

Ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη.
Photo Credit: Fred Espenak

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται 250 έτη φωτός από τη Γη, ο Στάχυς είναι το 15ο πιο λαμπρό αστέρι σε ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό. Αυτό συμβαίνει γιατί το σημείο φωτός του είναι στην πραγματικότητα δύο μπλε άστρα σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο. Το μεγαλύτερο αστέρι του διπλού συστήματος είναι περίπου 13.000 φορές φωτεινότερο από τον δικό μας ήλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι επειδή ο Στάχυς βρίσκεται κοντά στην εκλειπτική και στο επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης, υφίσταται τακτικά εκλείψεις από τη Σελήνη, αλλά πολύ σπανιότερα από τους πλανήτες. Η πιο πρόσφατη έκλειψη του Στάχυ από την Αφροδίτη συνέβη στις 10 Νοεμβρίου του 1783, ενώ η επόμενη θα συμβεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 2197!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου