Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Πανσέληνος και Θερινό Ηλιοστάσιο

Πανσέληνος Ιουνίου 2016
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos Photography

Η φετινή Πανσέληνος του Ιουνίου συνέπεσε σχεδόν μαζί με το Θερινό Ηλιοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. Αυτή η συγκυρία έχει 70 χρόνια να συμβεί, ενώ η επόμενη φορά που θα έχουμε ξανά μαζί αυτά τα δύο φαινόμενα είναι το 2062, δηλαδή σε 46 χρόνια!

Το φεγγάρι έφτασε στην πλήρη φάση του στις 14:02 ώρα Ελλάδος (11:02 UT) στις 20 Ιουνίου. Περίπου 12 ώρες αργότερα, είχαμε επίσημα το Θερινό Ηλιοστάσιο, όταν ο βόρειος πόλος του πλανήτη κλίνει περισσότερο προς τον ήλιο. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, με τις μεγαλύτερες μέρες και τις μικρότερες νύχτες του έτους. Στο Νότο, αντίθετα, σημαίνει πως ο χειμώνας έφτασε.

Η τελευταία φορά που τα δύο ουράνια γεγονότα συνέβησαν μέσα σε μια ώρα το ένα από το άλλο ήταν στις 21 Ιουνίου το 1948. Οι λάτρεις των αστρονομικών γεγονότων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 21 Ιουνίου του 2062 για να δουν την επόμενη Πανσέληνο Ηλιοστασίου. Πανσέληνος μπορεί επίσης να υπάρξει και στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ξανά μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2094.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου