Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Μυστικό Διαστημικό Αεροπλάνο Των Η.Π.Α Περνάει 600 Μέρες Σε Τροχιά

Photo Credit: USAF

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ένα μυστικό "διαστημικό αεροπλάνο X-37B" που αυτή τη στιγμή κάνει διάφορα πράγματα σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η όλη αποστολή του διαστημικού αεροπλάνου τρέχει από το 2006, αλλά το X-37B έχει περάσει μόλις 600 ημέρες σε τροχιά. 

Το λεωφορείο είναι μη επανδρωμένο και είναι το τρίτο τέτοιο λεωφορείο που πετάει σε τροχιά από την USAF. Εκτός από αυτό, δεν ξέρουμε πολλά για το πρόγραμμα. Το X-37B ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2012, και από την 1η Σεπτεμβρίου έχει περάσει 630 ημέρες σε τροχιά. 

Το Αεροπλάνο:

Photo Credit: USAF

Το εν λόγο αεροπλάνο μοιάζει με διαστημικό λεωφορείο της NASA, αλλά είναι πολύ μικρότερο. Είναι 8,8 μέτρα μακρύ, 2,9 μέτρα ψηλό και έχει άνοιγμα φτερών 4,6 μέτρα. Ο χώρος ωφέλιμων φορτίων του είναι συγκρίσιμος με το μέγεθος ενός κρεβατιού σε ένα φορτηγό (για περαιτέρω σύγκριση, το διαστημικό λεωφορείο της NASA θα μπορούσε να χωρέσει εύκολα δύο X-37B διαστημικά αεροπλάνα στον δικό του χώρο ωφέλιμων φορτίων. 

Το αεροπλάνο κινείται με ηλιακή ενέργεια. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που επιτρέπει στο αεροπλάνο να λειτουργήσει στο διάστημα για τόσο πολύ καιρό. Το αεροπλάνο είναι σε θέση να επιβιώσει στο διάστημα πολύ περισσότερο από ότι τα περισσότερα άλλα επαναχρησιμοποιήσιμα διαστημικά σκάφη, αν και δεν είναι ακόμη σε θέση να ανταγωνιστεί την μακροζωία των άλλων δορυφόρων, πολλοί εκ των οποίων είναι φτιαγμένοι για να διαρκέσουν δεκαετίες σε τροχιά. Ο μόνος επίσημος στόχος που η USAF έχει προσδιορίσει για το X-37B είναι η πρόθεση να αναπτύξει επαναχρησιμοποιήσιμη τεχνολογία διαστημικών οχημάτων. 

Πολλοί άνθρωποι είναι σκεπτικοί για το ποιος είναι ο "αληθινός" σκοπός του X-37B. Τουλάχιστον, αυτό που είναι πιθανώς ασφαλές να υποθέσουμε είναι ότι η USAF δοκιμάζει κάποιο τύπο εξοπλισμού ή εκτελεί κάποιο πείραμα στον χώρο ωφέλιμου φορτίου του αεροπλάνου. 

Πριν συνταξιοδοτηθεί, ο General William Shelton, ο οποίος ήταν διοικητής της Air Force Space Command, έδωσε μια λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του X-37B. "Το Χ-37Β είναι μια χαρά. Δεν μπορώ να σας πω τι κάνει, αλλά τα πηγαίνει μια χαρά".

Source: NASA, United Launch Alliance
Graphic by Karl Tate
Space.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου