Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μπλε Σελήνη

Όταν το ηφαιστειακό νησί Karaktoa εξερράγη το 1883, το φεγγάρι φαινόταν μπλε.
Photo Credit: ©bigstockphoto.com/Kamira

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου, η δεύτερη πανσέληνος του μήνα εμφανίζεται, επισημοποιώντας την γνωστή ονομασία «μπλε φεγγάρι». Η δεύτερη πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται μπλε φεγγάρι. Συνήθως, το όνομα δεν αναφέρεται σε μια αλλαγή χρώματος, αλλά στην σπανιότητα του γεγονότος. Στην ήπειρο της Αμερικής είναι η πρώτη από τον Αύγουστο του 2012 και η τελευταία μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης ανατέλλει λίγο μετά το τοπικό ηλιοβασίλεμα και δεσπόζει τις ώρες της νύχτας, εντός των συνόρων του αστερισμού του Υδροχόου.

Θα υπάρξει μια οφθαλμαπάτη, κατά την ανατολή της πανσέληνου, η οποία είναι κοντά στον ορίζοντα. Θα εμφανιστεί μεγαλύτερη και πιο πολύχρωμη από ότι όταν είναι ψηλότερα στον ουρανό. Αυτό δεν έχει να κάνει με την απόσταση, αλλά, αντίθετα, είναι ένα τέχνασμα του μυαλού, που ονομάζεται φαινόμενο Ponzo. Μια θεωρία προτείνει ότι ο νους μας λειτουργεί ως εξής: όταν το φεγγάρι είναι περιτριγυρισμένο από οικεία αντικείμενα στο προσκήνιο όπως δέντρα, σπίτια και βουνά μας φαίνεται μεγαλύτερο από όταν βρίσκεται μόνο του ψηλά στον ουρανό.

Υπάρχουν δύο ορισμοί της Μπλε Σελήνης στην αστρονομία, και οι δύο είναι ένα είδος πανσέληνου. Αν το φεγγάρι φαίνεται πραγματικά μπλε, αυτό προκαλείται από ένα σπάνιο είδος σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι Δύο Ορισμοί

Ο σωστός, αρχικός ορισμός είναι ότι ένα μπλε φεγγάρι είναι η τρίτη πανσέληνος σε μία αστρονομική σεζόν με τέσσερις πανσέληνους. Ένα κανονικό έτος έχει τέσσερις αστρονομικές εποχές - άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα - με τρεις μήνες και συνήθως τρεις πανσέληνους ο κάθε ένας. Όταν μία από τις αστρονομικές εποχές έχει τέσσερα πλήρη φεγγάρια, αντί των κανονικών τριών, η τρίτη πανσέληνος ονομάζεται Μπλε Σελήνη. 

Αστρονομικά Μπλε Φεγγάρια συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε δύο με τρία χρόνια. Ωστόσο, ένα φεγγάρι που πραγματικά φαίνεται μπλε είναι ένα πολύ σπάνιο θέαμα. Η Σελήνη, πλήρης ή σε οποιαδήποτε άλλη φάση, μπορεί να εμφανιστεί με μπλε χρώμα, όταν η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη με σωματίδια σκόνης ή καπνού ενός ορισμένου μεγέθους - ελαφρώς μεγαλύτερο από 0,7 micron - για παράδειγμα, μετά από μια καταιγίδα σκόνης ή μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Εκρήξεις, όπως στο ηφαιστειακό νησί Κρακατόα στην Ινδονησία (1883), στο El Chichon στο Μεξικό (1983), στο όρος Αγίας Ελένης (1980) και στο Όρος Pinatubo (1991) είναι γνωστό ότι έχουν προκαλέσει μπλε φεγγάρια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου