Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Φθινοπωρινή Ισημερία 2015


Η ισημερία φτάνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 στις 8:21 UTC, δηλαδή 11:21 π.μ ώρα Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι η ισημερία θα συμβεί ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, η ώρα του ρολογιού σας θα εξαρτηθεί από τη ζώνη ώρας στην οποία ανήκετε. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο ήλιος ανατέλλει αργότερα και το σούρουπο έρχεται νωρίτερα. Αυτή είναι η φθινοπωρινή ισημερία, καθώς οι μέρες γίνονται όλο και μικρότερες στο Βόρειο Ημισφαίριο. Σε αυτή την ισημερία, η μέρα και η νύχτα είναι περίπου ίσες σε μήκος. Εμείς στο Βόρειο Ημισφαίριο, απολαμβάνουμε τις δροσερές ημέρες του φθινοπώρου, ενώ προετοιμαζόμαστε για το χειμώνα. Νότια του ισημερινού αρχίζει η άνοιξη.

Οι ισημερίες είναι αντίθετες στις δύο πλευρές του ισημερινού, έτσι η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο είναι η εαρινή ισημερία στο νότιο ημισφαίριο και το αντίστροφο. Στις δύο ισημερίες κάθε χρόνο ο ήλιος λάμπει ακριβώς πάνω από τον ισημερινό - κάθετα στον ισημερινό - και το μήκος της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίσα - αλλά όχι ακριβώς. Στο βόρειο ημισφαίριο, η φθινοπωρινή ισημερία σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου σε αυτό που ονομάζουμε αστρονομικές εποχές. 

Η αντίληψη ότι το καλοκαίρι φεύγει - και ο χειμώνας έρχεται - υπάρχει ήδη παντού, στο βόρειο μισό του πλανήτη. Εάν βρίσκεστε στο Βόρειο Ημισφαίριο, μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε ότι ξημερώνει πιο αργά και ότι ο ήλιος βασιλεύει νωρίτερα. Οι μικρότερες ημέρες φέρνουν πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες. Μια ψύχρα επικρατεί στην ατμόσφαιρα έξω. Όλα γύρω μας, δέντρα και φυτά τελειώνουν τον κύκλο της φετινής τους ανάπτυξης. Μερικά σιγά σιγά αντιδρούν με τα κίτρινα φύλλα του φθινοπώρου, ή ίσως με μια τελευταία έκρηξη άνθισης, πριν έρθει ο χειμώνας. Τα άγρια ζώα ετοιμάζονται για το χειμώνα. Στο νυχτερινό ουρανό, ο Φομαλχώ - το φθινοπωρινό αστέρι - κάνει την εμφάνιση του χαμηλά στον νότιο ουρανό κάθε βράδυ. 

Ο Fomalhaut είναι ο αστέρας α του αστερισμού Νότιος Ιχθύς.
Στην εικόνα είναι ο Φομαλχώ και ο δακτύλιος υλικού γύρω του που αποκαλύπτει τον πλανήτη Φομαλχώ β.
Photo Credit: NASA/ESA/Hubble

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου