Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Έκλειψη Σούπερ Σελήνης

"There will be signs in the sun, moon and stars" (Luke 21:25)

Οι προφητείες αγαπούν τα ουράνια σημάδια, ένα εκ των οποίων θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε. Αυτή την Κυριακή, ένα σπάνιο γεγονός κοσμεί τον νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας στους ουρανό-παρατηρητές ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Το φεγγάρι θα φαίνεται πορτοκαλοκόκκινο αργά το βράδυ της Κυριακής, ή πιο σωστά νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς θα έχουμε μια ολική σεληνιακή έκλειψη, ορατή και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Αυτή η σεληνιακή έκλειψη θα είναι η τελευταία μιας σειράς που ονομάζεται Τετράδα, κατά την οποία τέσσερα από αυτά τα σπάνια γεγονότα συμβαίνουν, με το καθένα να απέχει από το άλλο περίπου έξι μήνες.

Η έκλειψη θα αρχίσει να λαμβάνει χώρα στις 04:07 π.μ. ώρα Ελλάδος. Στην συνέχεια, η σκιά της Γης θα καλύψει ολικά τον σεληνιακό δίσκο στις 05:11 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα παραμείνει εκεί για 72 λεπτά. Η κοκκινωπή εμφάνιση του φεγγαριού δίνει σε αυτό το είδος της έκλειψης το παρατσούκλι της "Ματωμένης Σελήνης".

Photo Credit: Christian Ronnel

Αυτό το Ματωμένο Φεγγάρι, όπως αναφέρθηκε, θα είναι το τελευταίο από τις τέσσερις διαδοχικές ολικές σεληνιακές εκλείψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτωβρίου 2014, 4 Απριλίου 2015 και 28 Σεπτεμβρίου 2015.

Τι είναι, όμως, μία σούπερ σελήνη και γιατί συμβαίνει; Το φεγγάρι είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά η πορεία του δεν είναι στατική. Στην πραγματικότητα, η ελλειπτική τροχιά του κάνει την απόστασή της να ποικίλλει από 225.623 μίλια (363.104 χιλιόμετρα) στο "περίγειο", σε 252.088 μίλια (405.696 χιλιόμετρα) στο "απόγειο". Σούπερ Σελήνη έχουμε όταν το φεγγάρι φτάνει το πλησιέστερο προς εμάς σημείο ενώ ταυτόχρονα είναι επίσης γεμάτο, έχουμε δηλαδή και Πανσέληνο.

Το όνομα "Σούπερ Σελήνη" στην πραγματικότητα εφευρέθηκε από έναν αστρολόγο (που ήταν όντως αστρολόγος) περίπου 30 χρόνια πριν με το όνομα Richard Nolle. Πριν από αυτό, οι αστρονόμοι (τα παιδιά της επιστήμης) ονόμαζαν την σούπερ σελήνη την "Πανσέληνο του Περιγείου".

Η πανσέληνος θα είναι ορατή, καιρού επιτρέποντος, όλη τη νύχτα, εκτός από την χρονική περίοδο της έκλειψης. Δοκιμάστε, επίσης, να δείτε το φεγγάρι όταν είναι κοντά στον ορίζοντα, τότε προσφέρει μία επιπλέον συγκίνηση, καθώς φαίνεται μεγαλύτερο και πιο έντονα φωτισμένο από ότι όταν είναι ψηλά στον ουρανό. Με γυμνό μάτι ή με κάποιο τηλεσκόπιο αξίζει να παρατηρήσετε και αφιερώσετε ολόκληρη την βραδιά σε αυτό το σπάνιο γεγονός, ή έστω λίγο από τον χρόνο σας για δείτε την σπάνια αυτή έκλειψη. Μην ξεχνάτε πως τελευταία φορά που αυτό το φαινόμενο συνέβη ήταν το 1982, ενώ η επόμενη θα είναι το 2033!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

The Sky Is The Limit.. Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου