Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Βροχές Διαττόντων Ιανουαρίου

Τεταρτίδα
Photo Credit: Jimmy Westlake

Οι Τεταρτίδες, ή αλλιώς Βοωτίδες, είναι ενεργές από 1 έως 10 Ιανουαρίου 2015. Είναι από τις πιο δυνατές βροχές μετεώρων, αλλά είναι πιο περιορισμένες λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως τον Ιανουάριο. Φέτος, οι Τεταρτίδες θα κορυφωθούν κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών 3 και 4 Ιανουαρίου. Τα ποσοστά μετεώρων θα αυξηθούν μετά τα μεσάνυχτα και κορυφώνονται μεταξύ 3 π.μ. και την αυγή, με 25-80 μετέωρα την ώρα σε σκοτεινούς ουρανούς μακρυά από τα φώτα των πόλεων. Το φεγγάρι θα κρύψει όλα, εκτός από τα πιο φωτεινά μετέωρα. Η ταχύτητα των μετεώρων είναι 41 χιλιόμετρα (25,5 μίλια) ανά δευτερόλεπτο.

O αστερισμός Quadrans Muralis φαίνεται πάνω αριστερά σε αυτόν τον αστρικό χάρτη του 1825
από τις κάρτες του "Καθρέφτη της Ουρανίας", μία από τις εννιά ιερές Μούσες του Ελικώνα,
κόρη του Δία και της Μνημοσύνης.
Η Ουρανία θεωρούνταν ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτης και προστάτης της Αστρονομίας
και της Αστρολογίας.
Οι κάρτες με τους αστρικούς χάρτες είχαν χαραχτεί από τον Sidney Hall.

Το ακτινοβόλο σημείο των Τεταρτίδων, βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό Quadrans Muralis, που σημαίνει Τεταρτημόριο Τοίχου, και βόρεια του Βοώτη, κοντά στην λαβή της κουτάλας. Όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), δημιούργησε μια λίστα με τους αναγνωρισμένους σύγχρονους αστερισμούς το 1922, ο αστερισμός Quadrans Μuralis δεν μπήκε στον κατάλογο. Ο Quadrans muralis βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Δράκοντα (κοντά στο τέλος της λαβής της Μεγάλης Άρκτου). Ένα εναλλακτικό όνομα για τις Τεταρτίδες είναι Βοωτίδες δεδομένου ότι τα μετέωρα φαίνονται να ακτινοβολούν από το σύγχρονο αστερισμό του Βοώτη. Ακόμα κι αν ο αστερισμός πλέον δεν μπορεί να αναγνωρίζεται, θεωρήθηκε ένας αστερισμός για αρκετό καιρό ώστε να δώσει στην βροχή διαττόντων το όνομά του. 

Η περιοχή αυτή του ουρανού είναι παρατηρήσιμη καλά στο βόρειο ημισφαίριο και μόνο μετά τα μεσάνυχτα. Για να δείτε τις Τεταρτίδες, βρείτε μια περιοχή μακριά από τα φώτα των δρόμων ή των πόλεων. Εξοπλιστείτε με έναν υπνόσακο, κουβέρτα ή μία καρέκλα. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας προς τα βορειοανατολικά και κοιτάξτε προς τα πάνω. Σε λιγότερο από 30 λεπτά στο σκοτάδι, τα μάτια σας θα έχουν προσαρμοστεί και θα αρχίσετε να βλέπετε μετέωρα. Να έχετε υπομονή - η παράσταση θα διαρκέσει μέχρι την αυγή, έτσι σίγουρα θα δείτε έστω λίγο από την δράση. 

Το γονικό σώμα αυτής της βροχής διαττόντων είναι ο αστεροειδής 2003 EH1, ο οποίος πιστεύεται ότι αποτελούσε κάποτε τμήμα του πυρήνα ενός κομήτη.  Ο αστεροειδής 2003 EH1 κάνει περίπου 5.52 χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον ήλιο. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου