Ο δορυφόρος του Ουρανού, Άριελ (άσπρη κουκκίδα) και η σκιά του (μαύρη κουκκίδα) καθώς διέρχονται από την επιφάνεια του Ουρανού. Photo Credit: NASA/Space Telescope Science Institute |
O Ποσειδώνας συναντά τον Άρη αυτή την εβδομάδα για τους αστροπαρατηρητές, ενώ η ακολουθία του Δία παίζει παιχνίδια σκιών.
Ποσειδώνας και Άρης. Περίπου μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στραφείτε προς το νοτιοδυτικό ουρανό για την Αφροδίτη και τον Ερμή που βρίσκονται κοντά στον ορίζοντα. Κοιτάξτε ψηλά για να δείτε τον κατακόκκινο φάρο, Άρη. Τηλεσκόπια στραμμένα στον κόκκινο πλανήτη θα αποκαλύψουν το πολύ αχνό και μικρό, γαλαζοπράσινο δίσκο του Ποσειδώνα μόνο 0,2 μοίρες βόρεια. O μακρινός, παγωμένος γίγαντας παρουσιάζει μία αρκετά έντονη χρωματική αντίθεση με τον κατακόκκινο Άρη.
Ο πλανήτης Ποσειδώνας Photo Credit & Copyright: Christoph Ries |
Σεληνιακό Τρίγωνο. Αμέσως μετά αφού δύσει ο ήλιος, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στρέψτε το βλέμμα σας προς την λεπτή ημισέληνο, η οποία βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό προς το δυτικό ορίζοντα. Συμμετέχοντας σε ένα εντυπωσιακό τριγωνικό σχηματισμό, και ιδιαίτερα εντυπωσιακό μέσα από κιάλια, είναι οι δύο εσώτατοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, ο Ερμής και η Αφροδίτη. Το κέρινο φεγγάρι λειτουργεί ως ένα θαυμάσιο οδηγό για τον εντοπισμό των δύο αυτών κόσμων.
H Σελήνη Συναντά Τον Άρη. Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό και επισκέπτεται τον κόκκινο πλανήτη. Η άκρη του μισοφέγγαρου θα μοιάζει σχεδόν να δείχνει τον Άρη - ακριβώς δίπλα στα αριστερά της ημισελήνου. Και αν περιμένετε μία ακόμη μέρα, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, καθώς το φεγγάρι θα συνεχίσει το ταξίδι του κατά μήκος του ουρανού, σκαρφαλώνει ψηλότερα και σχηματίζει μια ευθεία γραμμή με τον Άρη και την Αφροδίτη. Ο Αυγερινός, ή αλλιώς αστέρι της Αυγής, θα κρέμεται κάτω από τους δύο συντρόφους του, ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα.
Σελήνη και Ουρανός. Αφού πέσει η νύχτα την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, αναζητήστε το φεγγάρι που θα βρίσκεται κοντά στον έβδομο πλανήτη από τον ήλιο, τον Ουρανό. Αυτά τα δύο αντικείμενα θα απέχουν μόνο 7 μοίρες.
Τριπλή Έκλειψη Στον Δία. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 24 Ιανουαρίου, τηλεσκόπια θα αποκαλύψουν ένα τρίο από μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες να διέρχονται σε όλη την επιφάνεια του Δία. Τρεις από τους δορυφόρους του αέριου γίγαντα, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη, ρίχνουν μαζί τις σκιές τους στις κορυφές των σύννεφων του Δία ξεκινώντας στις 8:27 π.μ. έως 8.53 π.μ. ώρα Ελλάδος.
Ο δορυφόρος του Δία, Ιώ, και η σκιά της πάνω στην επιφάνεια του Δία. Photo Credit: Cassini Imaging Team, Cassini Project, NASA |
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου