Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ματωμένο Φεγγάρι

Ματωμένο Φεγγάρι
Photo Credit: NASA

Καθώς μπαίνει ο Απρίλης αυτή την εβδομάδα, ο δορυφόρος της Γης υποβάλλεται σε μια δραματική πράξη εξαφάνισης και η Αφροδίτη αρχίζει να πρωταγωνιστεί στον ουρανό το ηλιοβασίλεμα προσεγγίζοντας τις Επτά Αδελφές.

Η Σελήνη Προσεγγίζει Τον Δία. Το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Μαρτίου, ξεκινά με μια εκπληκτική θέα στο νοτιοανατολικό ουρανό, καθώς το φεγγάρι κρέμεται κάτω από το φωτεινό, αέριο γίγαντα Δία. Το κοσμικό ζεύγος θα απέχει μόλις 10 μοίρες - ίσο με το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα - προσφέροντας μια μεγάλη ευκαιρία για φωτογραφία. 

Η Σελήνη και Η Καρδιά Του Λέοντα. Καθώς η νύχτα πέφτει την Τρίτη, 31 Μαρτίου, αναζητήστε το φεγγάρι πιο κοντά στον ορίζοντα, ακριβώς κάτω από τον Βασιλίσκο. Αυτό το φωτεινό μπλε-λευκό αστέρι σηματοδοτεί την καρδιά του αστερισμού του Λέοντα και είναι εύκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι, ακόμη και από φωτεινά προάστια πόλεων. Το φεγγάρι κατά καιρούς μπορεί να επισκιάσει τη θαρραλέα καρδιά του Λέοντα. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2008 και θα συμβεί και πάλι το Δεκέμβριο του 2016. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πλανήτης Αφροδίτη μπορεί να περάσει μπροστά από το αστέρι. Αυτό συνέβη τελευταία φορά το 1959, ενώ οι επόμενες τέτοιες αποκρύψεις θα κοσμήσουν τον ουρανό το Νοέμβριο του 2044.

Ο Βασιλίσκος, η καρδιά του Λέοντα
Photo Credit: Greg Parker

Αφροδίτη και Πλειάδες. Περίπου μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου την Πέμπτη, 2 Απριλίου, κοιτάξτε προς τα δυτικά για την λαμπρή θεά του έρωτα, Αφροδίτη, να στέκεται κάτω από το αστρικό σμήνος των Πλειάδων. Το 360 έτη φωτός μακρινό αστρικό σμήνος, επίσης γνωστό ως οι Επτά Αδελφές, θα εμφανιστεί μόνο 8 μοίρες μακριά από τον πλανήτη στον ουρανό. Αλλά να παρατηρείτε το κοσμικό δίδυμο, καθώς η Αφροδίτη κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων θα γεφυρώσει γρήγορα το χάσμα. Τα καλύτερα έπονται, γι'αυτό μείνετε συντονισμένοι.

Η Αφροδίτη και οι Πλειάδες, όπως φωτογραφήθηκε στις 31 Μαρτίου 2012
από τον καθηγητή Αστρονομίας Jimmy Westlake του Stagecoach, στο Κολοράντο.
Photo Credit: Jimmy Westlake

Σεληνιακή Έκλειψη. Μια σεληνιακή έκλειψη - το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας - λαμβάνει χώρα το πρωί του Σάββατο 4 Απριλίου και θα είναι ορατή από το δυτικό ήμισυ της Βόρειας Αμερικής. Η έκλειψη θα αρχίσει στις 13:16 ώρα Ελλάδος. Το πιο δραματικό μέρος της παράστασης, όταν ο σεληνιακός δίσκος έχει μια δραματική πορτοκαλί-κόκκινη απόχρωση, αρχίζει στις 14:58 ώρα Ελλάδος, και αυτή η ολότητα θα διαρκέσει λιγότερο από πέντε λεπτά.

Σελήνη και Στάχυς. Το βράδυ του Σαββάτου, η Σελήνη θα έχει γλιστρήσει νοτιότερα και θα βρίσκεται δίπλα στον 262 έτη φωτός μακρινό Στάχυ, το λαμπρό αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου