Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Οι Γαλαξίες Της Μεγάλης Άρκτου

Ο Γαλαξίας Μ81 είναι 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Photo Credit: Ken Crawford, Rancho Del Sol Observatory


Καθώς πέφτει η νύχτα, χωρίς φεγγάρι στον ουρανό, την Παρασκευή 17 Απριλίου, αναζητήστε τον περίφημο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου που δείχνει τον δρόμο για ένα ζευγάρι φωτεινούς γαλαξίες.

Οι γαλαξίες Messier 81 και Messier 82 σχηματίζουν ένα όμορφο γαλαξιακό ζευγάρι που μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί με κιάλια και ερασιτεχνικά τηλεσκόπια - ακόμα και από προάστια που πλήττονται από φωτορύπανση. Αρχικά, εντοπίζουμε την Μεγάλη Άρκτο, η οποία αυτή την εποχή είναι ορατή στον ουρανό ψηλά βορειοανατολικά νωρίς το βράδυ. Θα βρείτε αυτούς τους δύο γαλαξίες 10 μοίρες - ίσο με το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα - των δύο ακραίων αστεριών Μεράκ και Ντουμπέ (β και α Μεγάλης Άρκτου).

Οι Γαλαξίες Μ81 και Μ82
Photo Credit & Copyright: Johannes Schedler (Panther Observatory)

Ο γαλαξίας M81, ένας γιγάντιος σπειροειδής γαλαξίας που έχει κλίση προς τη Γη, είναι ο φωτεινότερος εκ των δύο γαλαξιών, λάμποντας με μέγεθος 6,8. Μοιάζει με μια ασαφή οβάλ κηλίδα φωτός κάτω από υψηλή μεγέθυνση. Οι σπειροειδείς βραχίονες του μπορεί να διακρίνονται με ένα 8-ιντσών ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σε σκοτεινό ουρανό.

Ο γειτονικός του γαλαξίας M82, επίσης γνωστός και ως Νεφέλωμα του Μπόντε, είναι ένας επιμήκης γαλαξίας που λάμπει με μέγεθος 8,2 και είναι επίσης ένας εύκολος στόχος.

Ο Γαλαξίας Μ82
Photo Credit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Τα δύο νησιά αστέρων χωρίζονται περίπου από 130.000 έτη φωτός και βρίσκονται περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου