Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Απόψε Βροχή Διαττόντων Αστέρων: Οι Λυρίδες

Photo Credit: Colorado Captures

Ασέληνα βράδια αυτή την εβδομάδα υπόσχονται ιδανικές συνθήκες παρατήρησης για την ετήσια βροχή μετεώρων τις Λυρίδες. Η βροχή θα κορυφωθεί κατά τις βραδινές ώρες πριν από την αυγή απόψε, αποχαιρετώντας την Ημέρα της Γης με μια "παράσταση", αργά το βράδυ της Τετάρτης και κατά το επόμενο πρωί.

Οι ουρανό-παρατηρητές θα μπορούν να δουν περίπου 15 έως 20 πεφταστέρια ανά ώρα κατά μήκος του νυχτερινού ουρανού σε πιο σκοτεινές περιοχές. Με την ευκαιρία επιπλέον ξαφνικής δραστηριότητας, αυτή την παράσταση σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσετε.


Τον τελευταίο αιώνα, τουλάχιστον δύο φορές οι Λυρίδες είχαν απροσδόκητα ξεσπάσματα, με υψηλά ποσοστά έως και 100 μετέωρα ανά ώρα. Οι αρχαίοι Κινέζοι αστρονόμοι κάποτε σημείωσαν ότι αυτή η βροχή διαττόντων ήταν τόσο παραγωγική που τα μετέωρα "έπεφταν σαν βροχή".


Οι Λυρίδες είναι ως επί το πλείστον στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου και καίνε καθώς πέφτουν στη Γη με ταχύτητα πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι γνωστό ότι παράγουν φωτεινά, γρήγορα μετέωρα, από τα οποία περίπου το 15% αφήνει πίσω χαρακτηριστικά ίχνη που είναι ξεκάθαρα ορατά έως και λίγα λεπτά αργότερα.

Οι ουρανό-παρατηρητές θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή για βολίδες, οι οποίες είναι πιο φωτεινές από το μέσο όρο μετεώρων και μπορεί να είναι τόσο μεγάλες όσο μια μπάλα του γκολφ ή ακόμη και μια μπάλα του μπάσκετ καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα.

Ενώ οι διάττοντες αστέρες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού, οι περισσότεροι θα είναι συνεχούς ροής και θα προέρχονται από το ομώνυμο αστερισμό της Λύρας. Ψάξτε για την Λύρα κοντά στο λαμπρό άστρο Βέγα, που λάμπει τώρα σχεδόν ευθεία ψηλά κατά τις ώρες πριν την αυγή για τους αστροπαρατηρητές σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Λόγω του ακτινοβόλου σημείου της βροχής - το τμήμα του ουρανού απ' όπου οι διάττοντες φαίνεται να ακτινοβολούν - που ανατέλλει ψηλά πάνω από τον ορίζοντα βορειοανατολικά νωρίς το βράδυ, οι παρατηρητές θα είναι σε θέση να δουν τα μετέωρα όλη τη νύχτα.

Η βροχή θα κορυφωθεί απόψε, κατά τις ώρες πριν από την αυγή της 23ης Απριλίου, αλλά οι παρατηρητές θα μπορούν να παρατηρήσουν τα ίχνη των Λυρίδων σε όλο τον νυχτερινό ουρανό μέχρι τις 25 Απριλίου.

Η ίδια η βροχή παράγεται από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του από την τελευταία φορά που ο κομήτης Θάτσερ πλησίασε τον ήλιο, το 1861. Η 416 χρόνια μακριά τροχιά του κομήτη είναι λοξή σχεδόν κάθετη προς το επίπεδο του ηλιακού συστήματος, το οποίο βοηθάει να κρατηθούν τα ρεύματα του υλικού πίσω από τον κομήτη από το να διασκορπίζονται από τη βαρυτική έλξη των πλανητών.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι ο λόγος που οι Λυρίδες έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των αστροπαρατηρητών για αιώνες.

Εάν έχετε καθαρό ουρανό, μία σκοτεινή τοποθεσία μακριά από τη φωτορύπανση θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να δείτε ακόμη και τα πιο εξασθενημένα μετέωρα. Αλλά ακόμα και αν είστε σε φωτεινά προάστια, θα είστε σε θέση να παρατηρήσετε τουλάχιστον έξι διάττοντες αστέρες ανά ώρα, και ενδεχομένως μια ή δύο βολίδες σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου