Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σελήνη και Τοξότης

Ο Γαλαξίας και το αστρικό μοτίβο Τσαγιέρα, στον αστερισμό του Τοξότη, όπως φαίνεται από την Δίρφη.
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, το φεγγάρι θα έχει μετακινηθεί στον αστερισμό του Τοξότη, και θα καθίσει πάνω από το ξεχωριστό αστρικό μοτίβο του εν λόγω αστερισμού γνωστό ως Τσαγιέρα. Αν κοιτάξει κανείς αυτό το τμήμα του νυχτερινού ουρανού, βλέπει την καρδιά του Γαλαξία μας, όπου μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα κρύβεται περίπου 28.000 έτη φωτός μακριά.

Ο αστερισμός του Τοξότη όπως φαίνεται από την Εύβοια
Photo Credit: Dimitris Malliaris


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Δείτε Απόψε Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Στον Ουρανό

Photo Credit: Messinious Photography
messinious.com

Δείτε απόψε, Τρίτη 19 Απριλίου, και ώρα 8.28 μ.μ. τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στον ουρανό. Θα είναι ορατός για 4 λεπτά, με μέγιστο ύψος τις 70 μοίρες. Θα εμφανιστεί 44 μοίρες πάνω από τον Δυτικό-Βορειοδυτικό ορίζοντα και θα εξαφανιστεί 10 μοίρες πάνω από τα Νοτιοανατολικά.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σελήνη και Δίας

Σελήνη και Δίας στην Αυστραλία
Photo Credit: David Finlay
Source: www.reddit.com

Χθες, Κυριακή 17 Απριλίου, το φεγγάρι επισκέφθηκε το πιο λαμπρό πλανήτη της νύχτας, τον Δία, καθώς και οι δύο υψώθηκαν μαζί στο νοτιοανατολικό ουρανό. Τα δύο αντικείμενα εμφανίστηκαν να απέχουν πέντε μοίρες, περίπου ίσο με το πλάτος των τριών δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Δείτε Απόψε Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Στον Ουρανό

Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos Photography

Δείτε απόψε, Κυριακή 17 Απριλίου, και ώρα 8.35 μ.μ. τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στον ουρανό. Θα είναι ορατός για 5 λεπτά, με μέγιστο ύψος τις 44 μοίρες. Θα εμφανιστεί 18 μοίρες πάνω από τον Βόρειο-Βορειοδυτικό ορίζοντα και θα εξαφανιστεί 11 μοίρες πάνω από τον Ανατολικό-Νοτιοανατολικό ορίζοντα.

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Δείτε Απόψε Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Στον Ουρανό

Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos Photography

Δείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το Σάββατο 16 Απριλίου, και ώρα 9.28 μ.μ. στον ουρανό. Θα είναι ορατός για 2 λεπτά, με μέγιστο ύψος τις 88 μοίρες. Θα εμφανιστεί 29 μοίρες πάνω από τον Βορειοδυτικό ορίζοντα και θα εξαφανιστεί 62 μοίρες πάνω από τον Νοτιοανατολικό ορίζοντα.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Το 1 Φεστιβάλ Επιστήμης Στην Νάξο Είναι Γεγονός

Πηγή: naxostimes.gr

Οι κάτοικοι της Νάξου θα έχουν την χαρά να παρακολουθήσουν για 1η φορά το Φεστιβάλ Επιστήμης, στις 10 και 11 Απριλίου. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επιστήμες της Αστροφυσικής, της Φυσικής, της Χημείας και της Ιατρικής. 

Στα πλαίσια της Αστροφυσικής, ομιλία θα πραγματοποιήσει ο κύριος Ξενοφών Μουσσάς, Αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση ηλίου με τηλεσκόπιο. Ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του με θέμα τον "Μηχανισμό των Αντικυθήρων".

Ακολουθεί το πρόγραμμα των ομιλιών. 

Πηγή: naxostimes.gr, http://www.naxostimes.gr



Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Βροχή Διαττόντων Απριλίου 2016

Photo Credit: Jeff Berkes

Κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου η Γη περνά μέσα από τα απομεινάρια της ουράς του κομήτη Θάτσερ (C/1861 G1), και η συνάντηση προκαλεί μια βροχή μετεώρων - τις Λυρίδες. Φέτος η βροχή θα είναι ενεργή από τις 18 έως τις 25 Απριλίου 2016. Η βραδιά που οι Λυρίδες κορυφώνονται είναι στις 22-23 Απριλίου, όπου συμπίπτει με την πανσέληνο και αυτό περιορίζει την ορατότητα. Σε μία ασέληνη νύχτα στο μέγιστο αναμένονται 10 έως 20 μετέωρα ανά ώρα, από ένα σημείο στα σύνορα μεταξύ της Λύρας και του Ηρακλή κοντά στο λαμπρό αστέρι Βέγα. Η ταχύτητα τους αναμένεται να είναι 45,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Μετά το μέγιστο η δραστηριότητα είναι πιο άτονη. 

Photo Credit & Copyright: Mike Taylorhttp://miketaylorphoto.smugmug.com

Τα έντονα ξεσπάσματα στις βροχές διαττόντων αποτελούν πάντα μία πιθανότητα, αν και για τις Λυρίδες το 2016 δεν προβλέπονται. Μερικά παραδείγματα τέτοιων ξεσπασμάτων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία είναι: για τους παρατηρητές στην Αμερική ένα ξέσπασμα 100 Λυρίδων την ώρα το 1982, στην Ελλάδα περίπου 100 Λυρίδες την ώρα το 1922 και στην Ιαπωνία το 1945.

Οι Λυρίδες συνδέονται με τον κομήτη Θάτσερ (Thatcher - C/1861 G1), ο οποίος χρειάζεται περίπου 415 χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. 


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece