Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ο Αστερισμός Της Λύρας και Οι Λυρίδες

Ο Αστερισμός Της Λύρας
Photo Credit: Scott Roy Atwood
Ο Αστερισμός

Η Λύρα είναι ένας μικρός αστερισμός, αλλά ο κυριότερος αστέρας της, ο Βέγας, είναι από τους λαμπρότερους του ουρανού. Ο μικροσκοπικός αυτός αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό του Κύκνου και του Ηρακλή. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.

Το κύριο αστέρι της Λύρας, ο Βέγας, συχνά αποκαλείται Άρπα. Το όνομα προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει αετός που εφορμά, επειδή οι Άραβες ταύτιζαν την Λύρα με ένα αρπακτικό όρνεο. Είναι πρώτου μεγέθους αστέρας και ο πέμπτος σε φωτεινότητα στον ουρανό. Ακτινοβολεί στον καλοκαιρινό ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου, όπου σχηματίζει το Θερινό Τρίγωνο αστέρων μαζί με τον αστέρα Ντενέμπ του Κύκνου και τον Αλτάιρ του Αετού. Ο Βέγας είναι πολλαπλός αστέρας με 5 μέλη και είναι ο πρώτος αστέρας που φωτογραφήθηκε ποτέ. Ο β Λύρας είναι μία ομάδα εκλειπτικώς διπλών αστέρων που αποκαλείται Σέλιακ. Ο γ Λύρας ονομάζεται Σουλαφάτ. Ο δ Λύρας είναι διπλός αστέρας που αποτελείται από έναν γαλάζιο-λευκό αστέρα και έναν ημιπεριοδικό ερυθρό γίγαντα. Ο ε Λύρας είναι πολύ γνωστός τετραπλός αστέρας, το καθένα από τα δύο λαμπρότερα μέλη αποτελεί συμπαγές διπλό σύστημα αστέρων.

Το άλλο στολίδι της Λύρας είναι μία κηλίδα αερίων, ανάμεσα στα άστρα β και γ, γνωστή ως Δακτηλιοειδές Νεφέλωμα - Μ57. Είναι ένας δακτύλιος που δημιουργήθηκε από αέρια τα οποία εκπέμπει το αποθνήσκον άστρο που βρίσκεται στο κέντρο του.


Photo Credit: NASA/STScl/AURA

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Λύρα ήταν μουσικό όργανο το οποίο έφτιαξε πρώτος ο αγγελιοφόρος των θεών, ο Ερμής, χρησιμοποιώντας το καύκαλο μίας χελώνας και για χορδές έβαλε έντερα βοδιού. Ο Ερμής την χάρισε στον Απόλλωνα, ο γιος του οποίου, ο Ορφέας, έμαθε να την παίζει τόσο όμορφα που ακόμα και τα πιο άγρια θηρία έρχονταν να τον ακούσουν. 

Ο πιο ξακουστός μύθος για τον Ορφέα μιλάει για τον έρωτα του για την γυναίκα του Ευρυδίκη. Μια μέρα που η Ευρυδίκη προσπαθούσε να αποφύγει τον Αρισταίο, έναν άλλο γιο του Απόλλωνα, την δάγκωσε ένα φίδι και πέθανε. Ο Ορφέας ο οποίος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτήν, κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να την φέρει πίσω στην Γη. Ικέτευσε τον Άδη να την αφήσει να φύγει, ο οποίος παρασυρμένος από την όμορφη μουσική του Ορφέα συμφώνησε υπό έναν όρο: μέχρι να επιστρέψουν στην Γη, ο Ορφέας δεν έπρεπε να κοιτάξει καθόλου την αγαπημένη του. Όλα πήγαιναν καλά, όταν λίγο πριν τις πύλες του Άδη ο Ορφέας κοίταξε πίσω του για να δει αν η Ευρυδίκη ήταν ακόμη μαζί του. Η συμφωνία έσπασε, εκείνη εξαφανίστηκε στον Κάτω Κόσμο και ενώθηκε για πάντα με τους νεκρούς.

Η Βροχή Μετεωριτών

Οι Λυρίδες θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη γνωστή βροχή μετεωριτών. Ψάξτε για μια αργή στάλα μετεωριτών να ξεκινάει στις ώρες πριν την αυγή την Πέμπτη 17 Απριλίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της ετήσιας μικρής βροχής μετεωριτών γνωστή ως Λυρίδες. Κάθε διάττοντας αστέρας φαίνεται να ακτινοβολεί από τον ομώνυμο αστερισμό της Λύρας, που υψώνεται στο ανατολικό ουρανό τις ώρες πριν την αυγή. Από μισή ντουζίνα πεφταστέρια αυτή την εβδομάδα, αναμένουν ότι ο ωριαίος αριθμός από διάττοντες αστέρες να ανεβαίνει μέχρι να κορυφωθεί, στο διπλάσιο ποσοστό μέχρι τις 22 Απριλίου. Οι Λυρίδες συνδέονται με τον κομήτη Θάτσερ, ο οποίος χρειάζεται περίπου 415 χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου