Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Γιατί Έχει Σημασία Η Φωτορύπανση

Photo Credit: NASA

Καθ'όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο νυχτερινός ουρανός έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αναζήτησης. Η νυχτερινή συνάντηση μας με τα αστέρια έχει επηρεάσει πολύ την τέχνη, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τη θρησκεία. Ωστόσο, τον τελευταίο αιώνα, η ανθρωπότητα έχει όλο και περισσότερα φώτα το βράδυ, αφαιρώντας τα αστέρια από την θέα.

Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό, γνωστό ως φωτορύπανση, αυξάνεται. Ωστόσο, η φωτορύπανση είναι ένα πρόβλημα που είναι εύκολο να καθοριστεί και είναι η μόνη μορφή ρύπανσης με λύσεις που βοηθούν σε πραγματική οικονομία χρημάτων.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος είναι ότι πολλοί είναι αδιάφοροι στο πως να κάνουν αποτελεσματική χρήση του φωτός. Ως αποτέλεσμα, ο φωτισμός είναι συχνά πολύ πιο φωτεινός από ότι θα έπρεπε να είναι και λάμπει στον ουρανό όλη τη νύχτα - ακόμη και αφού δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να βοηθήσουν για την ελάττωση της φωτορύπανσης. Το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε περισσότερα γι 'αυτό. Ευτυχώς, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα χάρη στην Διεθνή Εβδομάδα Σκοτεινού Ουρανού (International Dark Sky Week). Φέτος η Διεθνής Εβδομάδα Σκοτεινού Ουρανού, αποτελεί ένα μέρος της γιορτής του Απριλίου που είναι ο Παγκόσμιος Μήνας Αστρονομίας και διαρκεί από 20 έως 26 Απριλίου.

Πολλοί αστρονόμοι μένουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν ότι η φωτορύπανση είναι ένα πρόβλημα που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την αστρονομία. Το φως τη νύχτα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό κόσμο. Ο έντονος φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει φως που να θέτει σε κίνδυνο την όραση και την ασφάλεια. Επίσης το φως τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Υπερβολικός ή κακώς κατευθυνόμενος φωτισμός είναι σπατάλη ενέργειας. Όλα αυτά είναι λόγοι, πέρα από την επιθυμία μας να δούμε περισσότερα αστέρια, γιατί θα πρέπει να περιοριστεί κατά πολύ η φωτορύπανση.

Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα υπάρξει μια εξερεύνηση σε ένα διαφορετικό θέμα που σχετίζεται με τη φωτορύπανση. Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας θα περιλαμβάνει τις λύσεις στο πρόβλημα. Πιο αναλυτικά: 

  • Ημέρα 1: Γιατί Έχει Σημασία Η Φωτορύπανση, πάρτε μία βασική εικόνα του τι είναι φωτορύπανση και πως δημιουργείται.
  • Ημέρα 2: ΙΙΙ Υγεία, μάθετε πως ο φωτισμός την νύχτα μπορεί να είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία
  • Ημέρα 3: Περιβαλλοντικές Ζημιές, μάθετε πως η φωτορύπανση βάζει σε κίνδυνο ζώα και ολόκληρα οικοσυστήματα. 
  • Ημέρα 4: Σπατάλη Ενέργειας, μάθετε πως η φωτορύπανση είναι σπατάλη ενέργειας και χρημάτων και πως συμβάλει στην κλιματική αλλαγή
  • Ημέρα 5: Φωτισμός, Ασφάλεια και Έγκλημα, μάθετε πως ο φωτισμός μας κάνει λιγότερο ασφαλείς 
  • Ημέρα 6: Τα Αστέρια Είναι Η Κληρονομιά Μας, ανακαλύψτε γιατί ο νυχτερινός ουρανός είναι απαραίτητος για την ανθρωπότητα
  • Ημέρα 7: Λάβετε Δράση, μάθετε πως να κάνετε την διαφορά





ΠΗΓΗ: Astronomers Without Borders, Global Astronomy Month

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

The Sky Is The Limit... Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου