Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σκορπιός: Το Φονικό Κεντρί

Η Ανατολή του Σκορπιού
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography

Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία του αστερισμού του Σκορπιού είναι ότι είναι από τους λίγους αστερισμούς που το σχήμα του μοιάζει πραγματικά με την μορφή που αναπαριστά. Αν ενώσουμε τα λαμπρά του αστέρια, θα συνθέσουμε την μορφή ενός σκορπιού με γυριστή ουρά, έτοιμος να κεντρίσει. Βρίσκεται ολόκληρος στο Νότιο Ημισφαίριο, ανάμεσα στον αστερισμό του Ζυγού από δυτικά και τον αστερισμό του Τοξότη από τα ανατολικά. Παρόλα αυτά είναι ορατός στο σύνολο του από την Ελλάδα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού αργά την νύχτα.

Ο Αντάρης, το σφαιρικό σμήνος αστέρων Μ4 και ο Al Niyat ή αλλιώς σ του Σκορπιού.
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography
Το λαμπρότερο αστέρι του Σκορπιού - ο α Σκορπιού - είναι ο Αντάρης, ένας πορτοκαλοκόκκινος υπεργίγαντας. Το όνομα του σημαίνει "αντίπαλος του Άρη" (Αντί του Άρη), επειδή το χρώμα του μοιάζει με αυτό του κόκκινου πλανήτη. Κοντά στον Αντάρη βρίσκεται το σφαιρωτό σμήνος Μ4, το οποίο είναι πολύ αμυδρό με γυμνό οφθαλμό. Είναι το κοντινότερο σφαιρωτό σμήνος και περιλαμβάνει 60.000 περίπου άστρα, που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ο β Σκορπιού είναι ένας τριπλός αστέρας και ονομάζεται Γραφφίας. Ο γ Σκορπιού δεν υπάρχει αφού είναι ο ίδιος με τον σ Ζυγού! Στο άκρο της ουράς του Σκορπιού βρίσκεται ο ζ Σκορπιού, ο οποίος είναι ένας πολύχρωμος διπλός αστέρας και ακριβώς βόρεια του βρίσκεται το λαμπρό ανοικτό αστρικό σμήνος NGC6231, πλούσιο σε νεαρά θερμά αστέρια. Ο σ Σκορπιού και ο τ Σκορπιού (Al Niyat, Praecardia) αποκαλούνται Προμαχώνες της Καρδίας, ή αλλιώς οι αρτηρίες γιατί ανάμεσα τους έχουν τον Αντάρη, την καρδιά του Σκορπιού. Το περίφημο κεντρί του Σκορπιού είναι ο λ Σκορπιού ή αλλιώς Σάουλα.

Στην Αρχαία Ελλάδα ο Σκορπιός ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι σήμερα, διότι περιελάμβανε τα νύχια του Σκορπιού τα οποία σήμερα αποτελούν μέρος του Ζυγού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Σκορπιός ήταν αυτός που σκότωσε τον ξακουστό κυνηγό Ωρίωνα!! Ο Ωρίωνας ήταν ο δυνατότερος κυνηγός του κόσμου. Μία φορά καυχήθηκε στην θεά του κυνηγιού, την Άρτεμη, ότι θα μπορούσε να σκοτώσει οποιοδήποτε πλάσμα πάνω στην Γη. Τότε έγινε ένας μεγάλος σεισμός και η Γη άνοιξε, από μέσα ξεπρόβαλε ένας σκορπιός, ο οποίος κέντρισε θανάσιμα τον Ωρίωνα. Οι Θεοί δείχνοντας οίκτο, τοποθέτησαν τον Ωρίωνα και τον Σκορπιό αντίθετα στον ουρανό. Έτσι ο Ωρίωνας χάνεται στην Δύση όταν ο Σκορπιός προβάλλει στην Ανατολή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου