Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Τα Τηλεσκόπια Spitzer και WISE Της NASA Βρήκαν Κοντινό, Παγωμένο Γείτονα Του Ήλιου

Το WISE J085510.83-071.442,5 είναι ο πιο κρύος γνωστός καφέ νάνος.
Αυτό το δροσερό αντικείμενο είναι τόσο παγωμένο όσο ο Βόρειος Πόλος.
Είναι επίσης το τέταρτο πιο κοντινό σύστημα στον ήλιο μας, στα 7,2 έτη φωτός από τη Γη.
Photo Credit: Penn State University/NASA/JPL-Caltech
Το WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) και το Spitzer Διαστημικό Τηλεσκόπιο, της NASA, ανακάλυψαν αυτό που φαίνεται να είναι ο πιο κρύος γνωστός "καφέ νάνος" - ένα αμυδρό αντικείμενο που, παραδόξως , είναι τόσο ψυχρό όσο ο Βόρειος Πόλος της Γης.

Εικόνες από τα διαστημικά τηλεσκόπια εντόπισαν επίσης την απόσταση του αντικειμένου στα 7,2 έτη φωτός μακριά, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του τέταρτου πιο κοντινού συστήματος στον ήλιο μας. Το πιο κοντινό σύστημα, είναι ένα τρίο αστέρων, το Α Κενταύρου, στα περίπου 4 έτη φωτός μακριά.

Οι καφέ νάνοι αρχίζουν τη ζωή τους σαν αστέρια, αλλά τους λείπει η μάζα για να κάψουν πυρηνικά καύσιμα και ακτινοβολούν φως άστρων. Ο πρωτόγνωρος ψυχρότερος καφέ νάνος έχει το όνομα WISE J085510.83 - 071.442,5. Έχει μια ψυχρή θερμοκρασία μεταξύ μείον 48 έως μείον 13 βαθμούς Κελσίου. Οι προηγούμενοι κάτοχοι ρεκόρ για τον πιο κρύο καφέ νάνο, επίσης, βρέθηκαν από το WISE και το Spitzer και είχαν περίπου θερμοκρασία δωματίου.

Το WISE J085510.83 - 071.442,5 εκτιμάται ότι θα είναι 3 έως 10 φορές τη μάζα του Δία. Με μια τέτοια μικρή μάζα, θα μπορούσε να είναι ένας γίγαντας αερίου παρόμοιος με τον Δία που εκτινάχθηκε από το αστρικό του σύστημα. Αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανώς ένας καφέ νάνος και όχι ένας πλανήτης καθώς οι καφέ νάνοι είναι γνωστό ότι είναι αρκετά κοινοί. Αν είναι έτσι, αυτός είναι ένας από τους λιγότερο ογκώδη καφέ νάνους που είναι γνωστοί.

ΠΗΓΗ: www.nasa.gov
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου