Στους σκοτεινούς, ασέληνους ουρανούς αυτή την εβδομάδα ο Λέοντας μας αποκαλύπτει γαλαξιακούς θησαυρούς και ο Κρόνος μας δείχνει το δρόμο για την αστρική δαγκάνα του Σκορπιού.
O Ποσειδώνας. Με λίγη βοήθεια, όσοι ξυπνούν νωρίς την Τρίτη, 12 Μαΐου, μπορούν να εντοπίσουν το αδύναμο μπλε-πράσινο φως του Ποσειδώνα. Το κοντινό μισοφέγγαρο λειτουργεί ως ένας βολικός οδοδείκτης, καθώς τα δύο αντικείμενα θα απέχουν φαινομενικά από μόλις 6 μοίρες, λίγο περισσότερο από το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη που το ηλιακό φως που ανακλάται από την επιφάνεια του κάνει περίπου 251 λεπτά για να φτάσει σε εμάς. Οι ουρανό-παρατηρητές θα χρειαστούν τουλάχιστον κιάλια για να δουν τον αμυδρό Ποσειδώνα ως ένα αχνό μπλε χρώματος αστέρι, αλλά ο καλύτερος τρόπος να δείτε τον πλανήτη είναι με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.
Το Voyager 2 έλαβε αυτή την εικόνα του Ποσειδώνα το 1989. Photo Credit: NASA |
O Κρόνος και Η Δαγκάνα Του Σκορπιού. Την Τετάρτη 13 Μαΐου, αναζητήστε τον Κρόνο που λάμπει δυνατά χαμηλά στα νοτιοανατολικά στον βραδινό ουρανό. Ο Κρόνος θα προσεγγίσει το φωτεινό αστέρι β Σκορπιού, επίσης γνωστό ως Γραφφίας, που σημαίνει «δαγκάνες» στα αραβικά. Το ζεύγος θα απέχει λιγότερο από 2 μοίρες - λίγο περισσότερο από το πλάτος του αντίχειρά σας στο μήκος του βραχίονα. Ο Γραφφίας είναι στην πραγματικότητα ένα διπλό αστέρι, το οποίο αξίζει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά, διότι το ζεύγος των ήλιους, λάμποντας με μέγεθος 2,5 και 4,9, μπορεί να το δει κανείς με γυμνό μάτι. Βρίσκονται περίπου 530 έτη φωτός από τη Γη, τα δύο αστέρια είναι 2.200 φορές πιο μακριά από ότι η Γη είναι από τον ήλιο μας.
Έτσι φαίνεται ο Γραφφίας μέσα από ένα μικρός τηλεσκόπιο. Photo Credit: J. S. Schlimmer / www.epsilon-lyrae.de |
Το Τρίο Του Λέοντα. Την Παρασκευή 15 Μαΐου, οι βραδινοί ουρανό-παρατηρητές με τηλεσκόπια μπορούν να επωφεληθούν από το σκοτεινό, ασέληνο ουρανό και ψάξουν ένα τρίο γαλαξιών που κρέμεται στον αστερισμού του Λέοντα. Ξεκινήστε ψάχνοντας ανατολικά της ομάδας αστέρων γνωστή ως το «Δρεπάνι» που αποτελεί το κεφάλι του Λέοντα. Οι γαλαξίες Messier 65, Messier 66, και NGC 3628 είναι ένα τρίο σπειροειδών γαλαξιών που βρίσκεται ακριβώς νότια από το θ του Λέοντα, γνωστό επίσης ως Chertan. Αυτοί οι γαλαξίες βρίσκονται περίπου 35 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Η Τριπλέτα του Λέοντα, οι Γαλαξίες M65, M66 & NGC 3628 Photo Credit: Siggi Kohlert/www.astroimages.de |
Ο Αστεροειδής Ηράκλεια. Μετά το σούρουπο την Κυριακή, 17 Μαΐου, κοιτάξτε προς τα νοτιοανατολικά για τον αστεροειδή 532 Ηράκλεια που φτάνει στο μεγαλύτερο και το πιο φωτεινό σημείο της στον ουρανό μας για φέτος. Ο ενάτου μεγέθους διαστημικός βράχος περνάει τώρα μέσα από τον αστερισμό του Όφεως, ανάμεσα στο φωτεινό πορτοκαλόχρωμο αστέρι Αρκτούρο από τον Βορρά και στον κίτρινο Κρόνο από τον Νότο. Η Ηράκλεια είναι επί του παρόντος 3 μοίρες στα νοτιοανατολικά του αχνού αστεριού ε Όφεως, το οποίο το καθιστά εύκολο ώστε να τον βρείτε με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Αυτός ο 230 χιλιομέτρων σε εύρος διαστημικός βράχος είναι μεταξύ των 20 μεγαλύτερων αστεροειδών που κατοικούν στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.
Ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αστεροειδή 532 Ηράκλεια. Photo Credit: Astronomical Institute of the Charles University: Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin |
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου