Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Απολαύστε Το Καλοκαιρινό Τρίγωνο

Το Θερινό Τρίγωνο, ο Ντένεμπ βρίσκεται στα αριστερά,
ο Βέγας πάνω ψηλά και ο Αλτάιρ χαμηλά στα δεξιά.
Ανάμεσα τους είναι ο Γαλαξίας μας, Milky Way.
Photo Credit: Bob King

Το Σάββατο 4 Ιουλίου, κοιτάξτε για το θεαματικό Θερινό Τρίγωνο να αιωρείται ψηλά στα νότια, αργά στον βραδινό ουρανό. Δεν αποτελεί έναν αστερισμό από μόνη του, αλλά το Θερινό Τρίγωνο προσφέρει μία ευκαιρία "τρία σε ένα" για τους ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές. Το κάθε ένα από τα τρία αυτά αστέρια ξεχωριστά, όχι μόνο αποτελούν το τρίγωνο, αλλά επίσης λειτουργούν ως οδηγός για τρεις ξεχωριστούς αστερισμούς.

Στην κορυφή του τριγώνου είναι το πιο λαμπρό άστρο της ομάδας, ο Βέγας, ο οποίος αποτελεί μέρος του αστερισμού της Λύρας. Αυτό το αστέρι, το οποίο βρίσκεται περίπου 25 έτη φωτός μακριά, είναι δύο φορές το μέγεθος του ήλιου μας και καίει 50 φορές πιο φωτεινά. Δεν αποτελεί έκπληξη που κατατάσσεται ως το πέμπτο πιο λαμπρό αστέρι σ' ολόκληρο τον ουρανό.

Το επόμενο σημείο του τριγώνου είναι ο Αλτάιρ, το μάτι του Αετού. Είναι το πιο αμυδρό των τριών παρά το γεγονός ότι είναι το πιο κοντινό - μόνο 17 έτη φωτός μακριά. Σύμφωνα με ένα ρομαντικό κινεζικό μύθο, ο Αλτάιρ είναι ένας νεαρός άνδρας ο οποίος είναι ερωτευμένος με την όμορφη πριγκίπισσα, Βέγα. Δυστυχώς, είναι καταδικασμένοι να ζουν χώρια για πάντα από την ταχεία ροή του ποταμού που συμβολίζει ο Γαλαξίας μας.

Τέλος, το χαμηλότερο σημείο σε αυτό το ουράνιο τρίγωνο αποτελείται από τον Ντένεμπ, την ουρά του Κύκνου. Αλλά μην σας ξεγελάει αυτή η γαλήνια εμφάνισή του. Αυτό το τέρας είναι περίπου 200 φορές το μέγεθος του ήλιου μας και καίει 100.000 φορές πιο φωτεινά, καθιστώντας τον Βέγα να φαίνεται μικρός από τη σύγκριση.

Διαβάστε περισσότερα για το Θερινό Τρίγωνο στο άρθρο μας: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/03/blog-post_25.html

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου