Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Βροχές Διαττόντων Αυγούστου

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Αυτός ο μήνας φιλοξενεί την λαμπρότερη ετήσια βροχή μετεώρων του έτους, τις Περσείδες. Είναι η πιο κατάλληλη βροχή για ξεκινήσει κανείς την παρατήρηση διαττόντων αστέρων. 

Είναι ενεργές από τις 13 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου, ενώ η βραδιά κορύφωσης τους είναι μεταξύ 12 με 13 Αυγούστου, με την λεπτή ημισέληνο στην χάση της να κάνει την βραδιά πολλά υποσχόμενη ως προς το θέαμα. Κατά το μέγιστο αναμένονται 50-75 μετέωρα την ώρα.  Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Περσέα, το οποίο όμως ανεβαίνει ψηλά αργά την νύχτα. Παρακολουθείστε την βροχή από τα μεσάνυχτα και μετά καλύτερα, καθώς το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό. (Διαβάστε για τον αστερισμό του Περσέα εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/04/blog-post_9.html)

Οι Περσείδες παρουσιάζονται όταν η Γη περνά μέσα από το μονοπάτι από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Ο Swift-Tuttle έχει περίοδο περιφοράς περίπου 135 έτη, ενώ η τελευταία εμφάνιση του πραγματοποιήθηκε το 1992.

Photo Credit: Androklis N. Photography

Συμβουλές Για Καλύτερη Παρατήρηση

- Το να φύγετε μακριά από την πόλη βοηθάει. Όσο πιο μακριά από τη φωτορύπανση τόσο το καλύτερο (βέβαια, οι Περσείδες είναι ορατές και μέσα από μια πόλη, μόνο που δεν είναι τόσο θεαματικές). 

- Δεν χρειάζεται κανένα ειδικό εξοπλισμό, είναι ορατές με γυμνό μάτι. 

- Μια κουβέρτα ή μία άνετη καρέκλα (που να σας επιτρέπει να κοιτάζετε τον ουρανό) είναι ένα τεράστιο μπόνους. 

- Κάποιος να μοιραστείτε το θέαμα μαζί. Στην αστρονομία, συνήθως παίζουμε ένα παιχνίδι αναμονής με τη φύση. Έχοντας κάποιον μαζί μπορεί να βοηθήσει τόσο στο πέρασμα του χρόνου, όσο και να προστεθεί σαν εμπειρία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου