Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Διάττοντες Αστέρες Οκτωβρίου 2015

Ο αστερισμός του Ωρίωνα και ένα μετέωρο.
Photo Credit: Rich Swanson

Από αργά το βράδυ της Τρίτης έως την Πέμπτη το πρωί, περίπου 10 με 20 διάττοντες αστέρες ανά ώρα θα κάνουν την εμφάνιση τους κατά μήκος του νυχτερινού ουρανού. Είναι μία από τις λιγότερο θεαματικές βροχές μετεώρων του έτους και αναμένεται να κορυφωθεί αργά την νύχτα της 21ης Οκτωβρίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι Ωριωνίδες αποτελούν μέρος των συντριμμιών που αφήνει πίσω του ένας από τους πιο γνωστούς παγωμένους επισκέπτες της Γης, ο κομήτης του Halley.

Πήραν το όνομα τους από τον ομώνυμο αστερισμό του Ωρίωνα, ο οποίος αποτελεί το ακτινοβόλο σημείο τους. Είναι μία μέτρια βροχή που μερικές φορές φτάνει την υψηλή δραστηριότητα. Σε ένα κανονικό έτος οι Ωριωνίδες παράγουν περίπου 20 μετέωρα την ώρα στο μέγιστο. Σε εξαιρετικές χρονιές όμως, όπως το 2006-2009, οι αριθμοί ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις Περσείδες (50-75 ανά ώρα). Η ταχύτητα τους είναι 41 μίλια ανά δευτερόλεπτο (67 χιλιόμετρα / sec).

Ο Κομήτης Halley υπεύθυνος για τις Ωριωνίδες, έκανε την τελευταία εμφάνιση του στους ουρανούς της Γης το 1986. Καθώς περνάει από την Γη κάθε 76 χρόνια, η επόμενη φορά που θα τον δούμε θα είναι το 2061. 

Ο Κομήτης Του Halley
Photo Credit: NASA

Διαβάστε για τον αστερισμό του Ωρίωνα 
εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/03/blog-post_19.html

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου