Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Machu Picchu: Ένα Αρχαίο Αστρονομικό Παρατηρητήριο

Αργά το απόγευμα στο Machu Picchu.
Photo Credit: Dann Toliver

Η αρχαία πόλη Machu Picchu βρίσκεται στο Νότιο Περού, σε υψόμετρο 2700 μέτρων, και αποτελεί δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας. Στη γλώσσα Κέτσουα, Μάτσου Πίτσου σημαίνει Αρχαίο Βουνό. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο και κηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, to 1983. Από τον Ιούλιο του 2007 ανήκει στα Νέα Επτά Θαύματα Του Κόσμου. 


Το Μάτσου Πίτσου την νύχτα
Photo Credit: Thomas O'Brien

Η πόλη ανακαλύφθηκε στις 24 Ιουλίου του 1911, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Hiram Bingham. Τον Ιούλιο του 1911 ξεκίνησε από το Κούσκο η Περουβιανή αποστολή του Yale, την οποία οργάνωσε και χρηματοδότησε ο Bingham. Ο σκοπός και στόχος της αποστολής ήταν να ανακαλύψει τις χαμένες πόλεις των Ίνκας που ανέφεραν στα κείμενα τους ο Αντόνιο ντε λα Καλάντσα και ο Αντόλφ Μπανταλιέ. Ως τον Απρίλιο του 1912 ο Bingham εργαζόταν στο Μάτσου Πίτσου καθαρίζοντάς το και μελετώντας το. Ύστερα έγραψε ένα άρθρο και το δημοσίευσε στο National Geographic με τίτλο «Στο θαυμαστό κόσμο του Περού», περιλαμβάνοντας όλο το χρονικό της ανακάλυψης και πληροφορίες για τα ευρήματά του στο Μάτσου Πίτσου.


Photo Credit: airpano.com


Το Βόρειο Τμήμα της πόλης περιλαμβάνει τον Αστικό Τομέα, με κυριότερα μνημεία τον Ναό του Ήλιου (Τορεόν), που ήταν ένα θρησκευτικό συγκρότημα κτισμάτων με σκοπό τη διενέργεια ιεροτελεστιών και αστρονομικών μετρήσεων, την Ιερή Πλατεία, με τρία μεγάλα κτίρια που τους έχουν δοθεί τα ονόματα Τέμπλο δε λας Τρες Βεντάνας (Δωμάτιο με τα Τρία Παράθυρα), Κυρίως Ναός και Ναός του Ιερέα (και τα τρία κτίσματα έχουν κτιστεί με τεράστιους τετράγωνους λίθους λευκού γρανίτη, οι οποίοι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι και δίχως κενά μεταξύ τους), την Ιντιουατάνα, που σημαίνει «εκεί που ενώνει ο ήλιος», και είναι ένας τεράστιος γρανιτένιος λίθος που χρησιμοποιούνταν για αστρονομικές παρατηρήσεις και το συγκρότημα του Κόνδορα ή αλλιώς Συγκρότημα των Φυλακών όπου ανακαλύφθηκαν πολλά κτίσματα με υγρά υπόγεια και κόκαλα ζώων. Πιθανότατα εκεί φυλάσσονταν τα ιερά ζώα προς θυσία. Τα ονόματα του συγκροτήματος επινοήθηκαν από τον λαξευμένο κόνδορα που υπάρχει πάνω σε έναν μονόλιθο και από τα υγρά υπόγεια που προαναφέρθηκαν.

Το Νότιο Τμήμα της πόλης βρίσκεται ο Αγροτικός Τομέας, όπου εντοπίζονται αποθηκευτικοί και λειτουργικοί χώροι, πολλές κατοικίες ενώ στο ψηλότερο μέρος του τομέα διακρίνεται η Άνω νεκρόπολη, όπου εντοπίστηκαν πολυάριθμοι τάφοι με 135 λείψανα γυναικόπαιδων, πράγμα το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά στους ερευνητές και αρχαιολόγους της πόλης.


To Machu Picchu το 1912, όπου φαίνονται τα αρχικά ερείπια
πριν αρχίσουν οι σύγχρονες εργασίες ανακατασκευής.
Photo Credit: Wikipedia

Ο λίθος της Ιντιουατάνα είναι οργανωμένος έτσι ώστε να δείχνει κατευθείαν τον ήλιο κατά την διάρκεια του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Οι Ίνκας πίστευαν ότι η πέτρα αυτή κρατούσε τον ήλιο στη θέση του κατά μήκος της ετήσιας πορείας του στον ουρανό. Η πέτρα βρίσκεται στους 13°9'48" Νότια. Το μεσημέρι στις 11 Νοεμβρίου και 30 Ιανουαρίου, ο ήλιος βρίσκεται σχεδόν ακριβώς πάνω από τον πυλώνα, χωρίς να υπάρχει καμία σκιά πάνω στην πέτρα. Στις 21 Ιουνίου, η πέτρα ρίχνει τη μεγαλύτερη σκιά στη νότια πλευρά της, και στις 21 Δεκεμβρίου μια πολύ μικρότερη σκιά στη βόρεια πλευρά της.


Ο τεράστιος λίθος της Inti Watana, πιστεύεται ότι έχει σχεδιαστεί
ως ένα αστρονομικό ρολόι ή ημερολόγιο από τους Ίνκας.
Photo Credit: Jordan Klein
Η Inti Mach'ay είναι μία ειδική σπηλιά που την χρησιμοποιούσαν για την παρατήρηση της βασιλικής γιορτής του Ήλιου. Αυτό το φεστιβάλ γιορταζόταν κατά τη διάρκεια του μήνα Qhapaq Raymi (στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο αυτός ο μήνας αντιστοιχεί στον Ιούνιο). Ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο μήνα και κατέληξε στο ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή, τα αγόρια των ευγενών μυήθηκαν ανδρισμού από το αυτί-piercing τελετουργικό που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά και είδαν τον ήλιο να ανατέλλει

Διαβάστε για τους σκοτεινούς αστερισμούς των Ίνκας εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/08/blog-post_14.html

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

The Sky Is The Limit... Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου