Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλη Άρκτος και Κομήτης Catalina

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου
Photo Credit: Δημήτρης Μάλλιαρης

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, ο κομήτης Καταλίνα (C/2013 US10) θα περάσει από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και από μερικούς θησαυρούς του βαθέους ουρανού.

Ο Κομήτης Catalina
Photo Credit & Copyright: Fruitz Helmut Hemmerich

Την Πέμπτη το βράδυ, ο κομήτης - που λάμπει μεταξύ 6ου και 7ου μεγέθους - θα είναι εύκολο να εντοπιστεί με κιάλια καθώς περνά δίπλα από το αστέρι Αλκάιντ (Alcaid), το φωτεινό αστέρι με γυμνό μάτι στο τέλος της λαβής της Μεγάλης Άρκτου. Τα δυο τους θα απέχουν περίπου 1 μοίρα, καθιστώντας εύκολο να χωρέσουν στο ίδιο οπτικό πεδίο μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπια.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο κομήτης Catalina θα περάσει δίπλα στον γαλαξία Pinwheel, επίσης γνωστό ως γαλαξίας Ακιδωτός Τροχός και Messier 101. Αυτός ο γιγάντιος ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας λάμπει με μέγεθος 7,9. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής φωτεινότητας της επιφάνειάς του, τα μικρά τηλεσκόπια θα αποκαλύψουν μόνο τον πυρήνα του, ενώ ένα τηλεσκόπιο με τουλάχιστον 15 εκατοστά καθρέφτη θα βλέπουν αχνά τους σπειροειδείς του βραχίονες.

Ο Γαλαξίας Μ101
Photo Credit: NASA/ESA/Hubble

Ο κομήτης είναι επί του παρόντος μόνο 6 λεπτά φωτός μακρυά, ενώ ο γαλαξίας Pinwheel είναι 22 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αλλά στον ουρανό τα αντικείμενα θα εμφανιστούν να απέχουν λιγότερο από 3 μοίρες - ίσο με 6 σεληνιακούς δίσκους δίπλα-δίπλα. Έτσι δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για φωτογραφία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου