Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Σούπερ-Πανσέληνος Νοεμβρίου 2016

Photo Credit: William Bill Metallinos

Φέτος, οι Πανσέληνοι του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου όλες λαμβάνουν χώρα όταν το φεγγάρι είναι στο κοντινότερο σημείο της προσέγγισης του στην τροχιά του γύρω από τη Γη - το φαινόμενο γνωστό ως Σούπερ-Πανσέληνος.

Η Υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου. Η επόμενη Υπερπανσέληνος είναι αυτή του Νοεμβρίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου, στις 14.52 ώρα Ελλάδος. 

Αυτή η πανσέληνος δεν θα είναι μόνο η πιο κοντινή και η πιο λαμπρή Υπερπανσέληνος του 2016, αλλά και η μεγαλύτερη από το 1948. Και είναι ακόμα πιο ξεχωριστή, αφού το φεγγάρι δεν θα έρθει τόσο κοντά στη Γη ξανά μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2034, σύμφωνα με τη NASA.

Photo Credit: Bill Pilichos, VitasPi Photography

Η πανσέληνος εμφανίζεται κάθε μήνα, όταν ο ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, με το φεγγάρι από την πλευρά της Γης απέναντι στον ήλιο. Ο όρος "Υπερπανσέληνος" 'η "Σούπερ-Σελήνη" χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πανσέληνο στο περίγειο της - το σημείο στην τροχιά του φεγγαριού, όταν είναι πιο κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο στον ουρανό.

Photo Credit: www.UniversalLifeTools.com
Για να ολοκληρώσουμε το τρίπτυχο των Υπερπανσέληνων, η Σούπερ-Σελήνη του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, στις 01:05 π.μ. ώρα Ελλάδος. Η οποία θα κρύψει τα μετέωρα του εν λόγω μηνός, τις Διδυμίδες. Οι παρατηρητές θα είναι τυχεροί αν είναι σε θέση να παρατηρήσουν έστω και 12 Διδυμίδες ανά ώρα κατά την κορύφωση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη


The Sky Is The Limit.. Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου