Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Δίας, Ο Μακρινός Ουρανός Και Η Παρθένος

Ο Γαλαξίας μας
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography

Το φεγγάρι κινείται στον βραδινό ουρανό αργά αυτή την εβδομάδα και, προς τέρψη των ερασιτεχνών αστρονόμων επισκέπτεται μερικούς από τους λαμπρότερους προορισμούς στο ηλιακό μας σύστημα και πιο πέρα.

Σελήνη και Δίας. Καθώς η νύχτα πέφτει τη Δευτέρα 2 Μαρτίου οι ουρανό-παρατηρητές δείτε το φεγγάρι καθώς προσεγγίζει τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία. Το κοσμικό δίδυμο θα εμφανιστεί να απέχει λιγότερο από έξι μοίρες στον ουρανό - λίγο περισσότερο από το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.

Έκλειψη Στον Δία. Επίσης, το επόμενο πρωί, 3 Μαρτίου, οι χρήστες ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων μπορούν να δουν το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, τον Γανυμήδη, καθώς κρύβει την Ιώ στις 06:06 - 06:11 π.μ. ώρα Ελλάδος. 

Η Καρδιά Του Λέοντα. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου, το φεγγάρι θα προσεγγίσει την καρδιά του αστερισμού του Λέοντα. Ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα εμφανιστεί να απέχει από μόλις τέσσερις μοίρες από το φωτεινό αστέρι Βασιλίσκος, που βρίσκεται 79 έτη φωτός μακριά.

Ο Βασιλίσκος, στον αστερισμό του Λέοντα.
Photo Credit: Greg Parker

Πράσινος Γίγαντας. Όσοι βρίσκεστε στην Βόρεια Αμερική μπορείτε να επιχειρήσετε μια μεγάλη πρόκληση, παρατηρώντας τον Ουρανό καθώς πέφτει το σκοτάδι την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Ο μακρινός πλανήτης θα εμφανιστεί σαν μία ανοιχτή μπλε-πράσινη κουκκίδα λιγότερο από πέντε μοίρες κάτω από την υπέρλαμπρη Αφροδίτη. Οι πολύ καλοί και έμπειροι παρατηρητές που βρίσκονται κάτω από πολύ σκοτεινούς, ξάστερους ουρανούς θα μπορούν να δουν αυτόν το παγωμένο γίγαντα, αλλά η καλύτερη λύση για να δείτε τον έβδομο πλανήτη από τον ήλιο είναι να χρησιμοποιήσετε κιάλια. 

Ο Αστερισμός της Παρθένου και το μπλε-άσπρο αστέρι Στάχυς.
Photo Credit & Copyright: Akira Fujii/David Malin

Σελήνη και Παρθένος. Κοντά στα μεσάνυχτα την Κυριακή, 8 Μαρτίου, κοιτάξτε για το φεγγάρι που κρέμεται χαμηλά βορειοανατολικά στον ουρανό, δίπλα στο μπλε-λευκό αστρικό φάρο Στάχυ στο ζωδιακό αστερισμό της Παρθένου. Το κύριο αστέρι του αστερισμού, 250 έτη φωτός μακριά, θα φαίνεται να διαχωρίζεται από το φεγγάρι λιγότερο από τέσσερις μοίρες, κάνοντας το εύκολο να παρατηρηθεί, ακόμη και από πόλεις με πρόβλημα φωτορύπανσης. Ο Στάχυς είναι συνήθως αρκετά εύκολος να βρεθεί για τους ουρανό-παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο, χρησιμοποιώντας τη "λαβή" της Μεγάλης Άρκτου, η οποία δείχνει το δρόμο. Ο πολύ διακριτικός σχηματισμός των άστρων της, σε σχήμα ενός μπολ με λαβή είναι ορατός πάνω αριστερά του φεγγαριού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου