Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μία Σπάνια Ηλιακή Έκλειψη, Μία Σούπερ Σελήνη και Η Εαρινή Ισημερία

Ολική Ηλιακή Έκλεψη
Photo Credit: Joel Simon/Getty

Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, θα δείτε ένα αστρονομικό τριπλό παιχνίδι, καθώς μια σπάνια ολική ηλιακή έκλειψη λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα με την εαρινή ισημερία, και μία σούπερ σελήνη κάνει την εμφάνιση της.

Μία ολική έκλειψη συμβαίνει όταν η σελήνη έρχεται ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, ρίχνοντας την σεληνιακή σκιά της πάνω στην επιφάνεια της Γης κατά μήκος μίας στενής διαδρομής, εύρους 62 μιλίων (100 χιλιόμετρα). Επειδή το φαινόμενο διαρκεί μόνο μερικά λεπτά, η ολότητα είναι μια πραγματικά σπάνια περίπτωση για κάθε ενιαίο σημείο της Γης - εμφανίζεται περίπου μία φορά κάθε τρεις αιώνες για κάθε γεωγραφική τοποθεσία.

Η αυριανή έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική στις απομακρυσμένες περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και του Αρκτικού Ωκεανού, έτσι μόνο λίγοι τυχεροί θα είναι σε θέση να την δουν. Αλλά οι άνθρωποι σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και στις βόρειες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας θα μπορούν να απολαύσουν μια μερική ηλιακή έκλειψη.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της μοναδικότητας αυτής της ολικής έκλειψης, είναι ότι πέφτει κοντά στην εαρινή ισημερία, η οποία εμφανίζεται επισήμως μερικές ώρες μετά στις 12.00 π.μ. του Σαββάτου, 21 Μαρτίου, και σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Ενώ η εμφάνιση μιας έκλειψης στην ισημερία θεωρείται μια κυκλική εκδήλωση και δεν θεωρείται σπάνια, αυτός ο ουράνιος συνδυασμός δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2034.

Αν αυτό δεν σας έχει εντυπωσιάσει ήδη αρκετά, ο ήλιος θα καλυφθεί από μία Σούπερ Σελήνη, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι στο περίγειο του, δηλαδή στην πλησιέστερη απόσταση του από τη Γη. Αυτό κάνει το δίσκο του φεγγαριού να εμφανίζεται περίπου 15% μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ουρανό-παρατηρητές, δεν θα είναι σε θέση να δουν αυτή την Σούπερ Σελήνη. Δεδομένου ότι μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια μίας νέας σελήνης, η Σούπερ Σελήνη θα είναι ορατή κατά τη διάρκεια της έκλειψης μόνο ως σιλουέτα μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή σαν μερική, καθώς η κάλυψη που θα βλέπουμε είναι έως 35%. Αυτή η έκλειψη θα σηματοδοτήσει την τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία. Η επόμενη θα είναι στις 12 Αυγούστου του 2026. 

Η έκλειψη αρχίζει στις 9:41 π.μ. ώρα Ελλάδος, κορυφώνεται στις 11:45 π.μ., και τελειώνει στις 13:50 ώρα Ελλάδος. Η μέγιστη διάρκεια της ολότητας θα είναι 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, και θα είναι ορατή ως Ολική Ηλιακή Έκλειψη από τις Νήσους Φερόε.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Μην ξεχνάτε, μην κοιτάτε ποτέ τον ήλιο με γυμνά μάτια, είτε μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπια, παρά μόνο με χρήση προστατευτικών φίλτρων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου