Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ζωδιακό Φως και Ένας Μεγάλος Δορυφόρος

Ο Γαλαξίας και Ζωδιακό Φως πάνω από το τηλεσκόπιο VLT στην έρημο Ατακάμα, στην Χιλή.
Photo Credit & Copyright: Gerhard Hudepohl

Μερικά από τα τελευταία χειμερινά αστέρια και πλανήτες θα έχουν την προσοχή μας αυτή την εβδομάδα, δίνοντας μας άφθονους ουράνιους λόγους για να βγούμε έξω και το βράδυ αλλά και το πρωί.

Ζωδιακό Φως. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για να δείτε το μυστηριώδες ζωδιακό φως. Αυτή η δέσμη φωτός σε σχήμα πυραμίδας, επίσης γνωστή ως "Ψευδής Αυγή", μοιάζει εύκολα με τα φώτα μιας μακρινής πόλης. Αλλά αυτό το φως είναι πιο αιθέριο, και η πηγή του πολύ πιο μακρινή. Το ζωδιακό φως προκαλείται όταν η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται από τα δισεκατομμύρια σωματίδια σκόνης στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος που έχουν απομείνει μετά το σχηματισμό των πλανητών περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και για το υπόλοιπο του μήνα, έμπειροι παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να κυνηγήσουν αυτό το φοβερό αστρονομικό φαινόμενο. Η καλύτερη στιγμή για αυτό το θέαμα είναι περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, κοιτάζοντας προς το δυτικό ορίζοντα από σκοτεινό τοπίο.


Ο Γανυμήδης, δορυφόρος του Δία.
Photo Credit: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Ο Γανυμήδης. Μετά από λίγες ώρες, το επόμενο πρωί, οι ουρανό-παρατηρητές μπορούν να δουν τον Γανυμήδη να διασχίζει την επιφάνεια του Δία. Ο δορυφόρος - ο έβδομος και μεγαλύτερος στο σύστημα του Δία - θα ξεκινήσει στις 04.00 π.μ., και το θέαμα θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες. Ωστόσο, σκιά του δορυφόρου θα ακολουθεί, μένοντας πίσω για ολόκληρες τρεις ώρες, επεκτείνοντας το σόου. Ο Γαλιλαίος ανακάλυψε τον Γανυμήδη το 1610. Ο δορυφόρος, ο οποίος είναι περίπου 8% μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή, είναι πλέον γνωστό ότι είναι ο μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα.


Τα αστέρια Aldebaran, Rigel, και Προκύων μαζί με τον Δία σχηματίζουν ένα πεντάγωνο στον ουρανό.
Στο κέντρο είναι το αστέρι Betelgeuse με τα τρία αστέρια της Ζώνης του Ωρίωνα και το νεφέλωμα προς τα δεξιά.
Photo Credit: Kevin Palmer Photography

Το Τρίγωνο Του Δία. Για να δείτε τα αστέρια Προκύων και Πολυδεύκη να δημιουργούν μια τριάδα με τον Δία, στραφείτε στα νοτιοανατολικά μόλις πέσει το σκοτάδι, την Τρίτη 10 Μαρτίου. Τα μέλη της τριάδας στο διάστημα δεν είναι κοντά το ένα με το άλλο. Ο Δίας βρίσκεται περίπου 43 λεπτά φωτός μακριά από τη Γη. Ο Προκύων, ένα από τα πλησιέστερα άστρα στον ήλιο μας, βρίσκεται 11,5 έτη φωτός μακριά. Ενώ ο Πολυδεύκης, ο λαμπρότερος από τα «δίδυμα» στον αστερισμό των Διδύμων, βρίσκεται 34 έτη φωτός μακριά. 


Photo Credit: APOD, NASA

Τρεις Πλανήτες Αναγγέλλουν Την Νύχτα. Μια ώρα μετά την δύση του ηλίου την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, μια ευθυγράμμιση πλανητών - Αφροδίτη, Άρης και Ουρανός - θα ξεχωρίζει στον ορίζοντα. Η Αφροδίτη θα φαίνεται σαν ένα φωτεινό αστέρι χαμηλά στο δυτικό ουρανό. Λίγο πιο κάτω, περίπου 10 μοίρες (ίσο με την γροθιά σας στο μήκος του βραχίονα), θα είναι ο Άρης. Και κοντά τους, προς το νότο, θα είναι ο πράσινος γίγαντας Ουρανός. Ο Ουρανός δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά ο πλανήτης θα εμφανίζεται τόσο κοντά στον Άρη που θα φαίνεται στο οπτικό πεδίο ενός μικρού τηλεσκοπίου. Ο κόκκινος Άρης και ο μπλε-πράσινος Ουρανός θα δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Προσπαθήστε να βγείτε έξω σε ένα ελαφρώς υπερυψωμένο χώρο με καθαρή θέα στον ορίζοντα, με τα φώτα της πόλης να απουσιάζουν.


Ο Κρόνος
Photo Credit: Tony Sharfman

Η Σελήνη και Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών. Το φεγγάρι θα βοηθήσει τους ουρανό-παρατηρητές να βρουν τον Κρόνο, τον άρχοντα των δαχτυλιδιών, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 12 Μαρτίου, το ίδιο θα συμβεί την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, λίγο πριν από το φως της ημέρας. Ο Κρόνος θα μοιάζει με ένα κίτρινο αστέρι στον ουρανό, ακριβώς στην επάνω δεξιά πλευρά της σελήνης. Ως μία επιπλέον παρατήρηση, περίπου στην ίδια απόσταση από την κάτω δεξιά πλευρά του φεγγαριού, θα είναι ο φωτεινός πορτοκαλοκόκκινος Αντάρης. Όσοι έχετε κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο, θα μπορείτε να απολαύσετε τους δακτυλίους του Κρόνου. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου