Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η Χθεσινή Ηλιακή Έκλειψη (Φωτογραφίες)

Η Ηλιακή Έκλειψη στις 20 Μαρτίου 2015, από την Ελλάδα.
Photo Credit: Jim Deligeorgopoulos Photography

Η σπάνια ηλιακή έκλειψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, χάρισε στιγμές ενθουσιασμού στους ουρανό-παρατηρητές που την παρακολούθησαν και την αποθανάτισαν. Στην πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονταν οι παρατηρητές στα νησιά Φερόε, όπου παρακολούθησαν την Σούπερ Σελήνη να μπαίνει μπροστά από τον ήλιο και να καλύπτει ολικά τον ηλιακό δίσκο, προσφέροντας τους για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα ένα μοναδικό υπερθέαμα. Ωστόσο παρατηρητές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπως και εδώ στην Ελλάδα, δεν έμειναν παραπονεμένοι απολαμβάνοντας μία μερική ηλιακή έκλειψη να υποδέχεται την άνοιξη.

Η ζώνη ορατότητας της χθεσινής έκλειψης.
Photo Credit: timeanddate.com

Μόνο παρατηρητές σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μπορούσαν να δουν την ολική ηλιακή έκλειψη στις 20 Μαρτίου. Οι Ουρανό-παρατηρητές στις Νήσους Φερόες της Δανίας και τα Νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας ήταν στο μονοπάτι της ολότητας, μαζί με άλλα μέρη του Βόρειου Ατλαντικού. Μερικοί άλλοι παρατηρητές σε πτήσεις ήταν σε θέση να δουν την ολική έκλειψη από τον αέρα. Όσοι ήταν σε διαστημικούς σταθμούς σε τροχιά μπορούσαν επίσης να δουν και να απαθανατίσουν την σπάνια αυτή έκλειψη.

Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε από την αστροναύτη Samantha Cristoforetti στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
και δείχνει την ηλιακή έκλειψη στις 20 Μαρτίου 2015.
Photo Credit: Samantha Cristoforetti Twitter/ESA/NASA

Ένα χαρακτηριστικό της χθεσινής ολικής ηλιακής έκλειψης που την καθιστά μοναδική, είναι ότι έπεσε κοντά στην εαρινή ισημερία, η οποία εμφανίστηκε επισήμως μερικές ώρες μετά, στις 12.00 π.μ. του Σαββάτου 21 Μαρτίου, και σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Ενώ η εμφάνιση μιας έκλειψης στην ισημερία θεωρείται μια κυκλική εκδήλωση και δεν θεωρείται σπάνια, αυτός ο ουράνιος συνδυασμός δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2034.

Η χθεσινή Ηλιακή Έκλειψη από την Γερμανία.
Photo Credit: Harald Weber

Η ήδη εντυπωσιακή αυτή έκλειψη σφράγισε την μοναδικότητα της με ένα ακόμα φαντασμαγορικό χαρακτηριστικό. Ο ήλιος καλύφθηκε από μία Σούπερ Σελήνη, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι στο περίγειο του, δηλαδή στην πλησιέστερη απόσταση του από τη Γη. Αυτό κάνει το δίσκο του φεγγαριού να εμφανίζεται περίπου 15% μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ουρανό-παρατηρητές, δεν ήταν σε θέση να δουν αυτή την Σούπερ Σελήνη. Αφού μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια μίας νέας σελήνης, η Σούπερ Σελήνη ήταν ορατή κατά τη διάρκεια της έκλειψης μόνο ως σιλουέτα μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.

Η Ολική Ηλιακή Έκλειψη όπως λήφθηκε από το διάστημα, από τον τεχνητό δορυφόρο
Proba-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Photo Credit: European Space Agency

Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή σαν μερική, καθώς η κάλυψη που είδαμε ήταν έως 35%. Αυτή η έκλειψη ήταν η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία. Η επόμενη θα είναι στις 12 Αυγούστου του 2026. 

Η χθεσινή έκλειψη ηλίου έκλειψη Ηλίου από την Εσπιανάδα Κέρκυρας.
Photo Credit: Βασίλης Μεταλληνός

Η ολική ηλιακή έκλειψη του 2015 λήφθηκε σε αυτή την καταπληκτική φωτογραφία
από την ζωντανή αναμετάδοση του NRK News στις 20 Μαρτίου
από το Αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στον Αρκτικό Ωκεανό.
Photo Credit: NRK News

Η χθεσινή ολική ηλιακή έκλειψη από τις Νήσοι Φερόες.
Photo Credit: Αντώνης Φαρμακόπουλος

Η χθεσινή ηλιακή έκλειψη από την Ιταλία, Burago di Molgora.
Photo Credit: Chirila Ciprian.

Η σκιά της Σελήνης στη Γη φάνηκε κατά τη διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης της 20ης Μαρτίου 2015,
σε αυτή την καταπληκτική φωτογραφία από τον τεχνητό δορυφόρο
παρακολούθησης της Γης Meteosat 10 που λειτουργεί από τον EUMETSAT.
Photo Credit & Copyright: 2015 EUMETSAT

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου