Η Ηλιακή Έκλειψη στις 20 Μαρτίου 2015, από την Ελλάδα. Photo Credit: Jim Deligeorgopoulos Photography |
Η σπάνια ηλιακή έκλειψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, χάρισε στιγμές ενθουσιασμού στους ουρανό-παρατηρητές που την παρακολούθησαν και την αποθανάτισαν. Στην πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονταν οι παρατηρητές στα νησιά Φερόε, όπου παρακολούθησαν την Σούπερ Σελήνη να μπαίνει μπροστά από τον ήλιο και να καλύπτει ολικά τον ηλιακό δίσκο, προσφέροντας τους για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα ένα μοναδικό υπερθέαμα. Ωστόσο παρατηρητές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπως και εδώ στην Ελλάδα, δεν έμειναν παραπονεμένοι απολαμβάνοντας μία μερική ηλιακή έκλειψη να υποδέχεται την άνοιξη.
Η ζώνη ορατότητας της χθεσινής έκλειψης. Photo Credit: timeanddate.com |
Μόνο παρατηρητές σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μπορούσαν να δουν την ολική ηλιακή έκλειψη στις 20 Μαρτίου. Οι Ουρανό-παρατηρητές στις Νήσους Φερόες της Δανίας και τα Νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας ήταν στο μονοπάτι της ολότητας, μαζί με άλλα μέρη του Βόρειου Ατλαντικού. Μερικοί άλλοι παρατηρητές σε πτήσεις ήταν σε θέση να δουν την ολική έκλειψη από τον αέρα. Όσοι ήταν σε διαστημικούς σταθμούς σε τροχιά μπορούσαν επίσης να δουν και να απαθανατίσουν την σπάνια αυτή έκλειψη.
Ένα χαρακτηριστικό της χθεσινής ολικής ηλιακής έκλειψης που την καθιστά μοναδική, είναι ότι έπεσε κοντά στην εαρινή ισημερία, η οποία εμφανίστηκε επισήμως μερικές ώρες μετά, στις 12.00 π.μ. του Σαββάτου 21 Μαρτίου, και σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Ενώ η εμφάνιση μιας έκλειψης στην ισημερία θεωρείται μια κυκλική εκδήλωση και δεν θεωρείται σπάνια, αυτός ο ουράνιος συνδυασμός δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2034.
Η χθεσινή Ηλιακή Έκλειψη από την Γερμανία. Photo Credit: Harald Weber |
Η ήδη εντυπωσιακή αυτή έκλειψη σφράγισε την μοναδικότητα της με ένα ακόμα φαντασμαγορικό χαρακτηριστικό. Ο ήλιος καλύφθηκε από μία Σούπερ Σελήνη, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι στο περίγειο του, δηλαδή στην πλησιέστερη απόσταση του από τη Γη. Αυτό κάνει το δίσκο του φεγγαριού να εμφανίζεται περίπου 15% μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ουρανό-παρατηρητές, δεν ήταν σε θέση να δουν αυτή την Σούπερ Σελήνη. Αφού μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια μίας νέας σελήνης, η Σούπερ Σελήνη ήταν ορατή κατά τη διάρκεια της έκλειψης μόνο ως σιλουέτα μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.
Η Ολική Ηλιακή Έκλειψη όπως λήφθηκε από το διάστημα, από τον τεχνητό δορυφόρο Proba-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Photo Credit: European Space Agency |
Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή σαν μερική, καθώς η κάλυψη που είδαμε ήταν έως 35%. Αυτή η έκλειψη ήταν η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία. Η επόμενη θα είναι στις 12 Αυγούστου του 2026.
Η χθεσινή έκλειψη ηλίου έκλειψη Ηλίου από την Εσπιανάδα Κέρκυρας. Photo Credit: Βασίλης Μεταλληνός |
Η χθεσινή ολική ηλιακή έκλειψη από τις Νήσοι Φερόες. Photo Credit: Αντώνης Φαρμακόπουλος |
Η χθεσινή ηλιακή έκλειψη από την Ιταλία, Burago di Molgora. Photo Credit: Chirila Ciprian. |
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου