Ίχνη Αστέρων Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography |
Ο νυχτερινός ουρανός προσφέρει εντυπωσιακά κοσμικά στολίδια αυτή την εβδομάδα.
Ευθυγράμμιση Τριών Κόσμων. Μια μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου την Δευτέρα 23 Μαρτίου, στρέψτε το βλέμμα προς τον δυτικό ουρανό για μια όμορφη διαγώνια ευθυγράμμιση, που αποτελείται από τρεις γειτονικούς κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα. Υψηλότερη και πιο λαμπρή είναι η ημισέληνος, ακολουθεί από κάτω η Αφροδίτη - το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό - και τέλος πιο κοντά στον ορίζοντα είναι ο κατακόκκινος Άρης.
Σελήνη και Ταύρος. Μέχρι το επόμενο βράδυ, την Τρίτη 24 Μαρτίου, το φεγγάρι θα φωλιάσει μέσα στο αστρικό σμήνος Υάδες, το οποίο βρίσκεται μέσα στο πρόσωπο του Ταύρου. Ενώ το φεγγάρι δεν είναι περισσότερο από 1,25 δευτερόλεπτα φωτός μακριά, τα αστέρια που αποτελούν τις Υάδες απέχουν στο μέσο όρο περίπου 147 έτη φωτός από τη Γη.
Το Σμήνος Υάδες |
Το Μάτι Του Ταύρου. Επίσης, το βράδυ της Τρίτης, τυχεροί ουρανό-παρατηρητές στην Αλάσκα και το βορειοδυτικό Καναδά θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φωτεινό αστέρι Aldebaran, το κόκκινο μάτι του Ταύρου, να εξαφανίζεται πίσω από το φεγγάρι. Αυτή η απόκρυψη είναι μέρος μιας σειράς αποκρύψεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Η σειρά αρχίζει πάντα στις πολύ βόρειες περιοχές, και επαναλαμβάνεται κάθε 18,6 χρόνια.
Το Σεληνιακό Τείχος Photo Credit: JAXA/SELENE |
Σεληνιακό Τείχος. Το πρώτο τέταρτο του φεγγαριού ξεπροβάλλει την Παρασκευή, 27 Μαρτίου. Είναι η καλύτερη στιγμή του μήνα για όσους έχουν μικρά τηλεσκόπια για να παρατηρήσουν ένα καταπληκτικό σεληνιακό χαρακτηριστικό που ονομάζεται Σεληνιακό Τείχος. Η γραμμή, η οποία εκτείνεται 75 μίλια (120 χιλιόμετρα) σε μήκος και έχει περισσότερο από 400 μέτρα βάθος, "χαράζει" μια ξεχωριστή ευθεία, σκοτεινή γραμμή μέσα από το προσοφθάλμιο σας.
Σελήνη και Σμήνη Αστέρων. Η σελήνη βρίσκεται ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό μετά από το σούρουπο την Κυριακή, 29 Μαρτίου, και δείχνει το δρόμο όχι μόνο για τον Δία αλλά και για το ανοιχτό σμήνος αστέρων Μεσιέ 67 (Μ67) και το κοντινό σμήνος Κυψέλη. Λάμποντας με μέγεθος 6,9 το M67 αποτελείται από μερικές εκατοντάδες αστέρια 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Ωστόσο, παραμένει ένας εύκολος στόχος για κιάλια και μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου