Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

  Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Φτερωτός Ίππος, Σκιές στον Δία και Οι Επτά Αδερφές



Ένα κοσμικό θηριοτροφείο προσφέρει στους ουρανό-παρατηρητές ένα συναρπαστικό κυνήγι αυτή την εβδομάδα, από ένα μυθικό άλογο μέχρι το κόκκινο μάτι ενός ταύρου.


  1. Η Σελήνη και Ο Πήγασος. Μετά το σούρουπο, τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, όσοι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να ψάξουν για τη μεγάλη πλατεία του Πήγασου. Το ξεχωριστό τετράπλευρο σχήμα αντιπροσωπεύει το στήθος του μυθολογικού αλόγου Πήγασου. Κρεμάμενο στην μέση ψηλά στον ουρανό νοτιοδυτικά, το κέρινο μισοφέγγαρο (στους Ιχθύες) θα εμφανιστεί στα αριστερά του ιππικού αστερισμού και δείχνοντας προς την κατεύθυνση αυτού. Πέρα από τη Μεγάλη Πλατεία, το υπόλοιπο του αστερισμού είναι μια πρόκληση να το ξεχωρίσει κανείς, απαιτούνται ή κιάλια ή ένα ταξίδι σε σκοτεινούς ουρανούς μακριά από τα φώτα της πόλης, για να δείτε όλα τα αστέρια του.
  2. Πράσινος Γιγάντιος Σύντροφος. Ένα άλλο ουράνια θέαμα φτάνει το βράδυ της Δευτέρας. Το φεγγάρι θα σας καθοδηγήσει στον Ουρανό, τον έβδομο πλανήτη από τον ήλιο. Λάμπει με μέγεθος περίπου 5, είναι τεχνικά ορατός με γυμνό μάτι ως ένα πολύ αχνό πράσινο αστέρι, αλλά κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα το κάνει πολύ πιο εύκολο να τον εντοπίσετε, βλέποντας τον από μια σκοτεινή τοποθεσία. Ο αέριος γίγαντας θα εμφανιστεί λιγότερο από 2 μοίρες κάτω και στα αριστερά της σελήνης, μικρότερο από το πλάτος του αντίχειρά σας στο μήκος του βραχίονα. Στη μεγαλόπρεπη απόσταση των 1.900.000.000 μιλίων (3.100 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη, το φως του ήλιου που αντανακλάται από τις κορυφές σύννεφων του πράσινου γίγαντα χρειάζεται 2 ώρες και 52 λεπτά για να μας φτάσει.
  3. Διπλές Σκιές στον Δία. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 6 Φεβρουαρίου δύο από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία θα ρίξουν ταυτόχρονα τις σκιές τους πάνω στο ανώτερο κατάστρωμα σύννεφου του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι δορυφόροι, Ευρώπη και Καλλιστώ, θα εμφανιστούν να διέρχονται ταυτόχρονα. Ενώ η Ευρώπη είναι ελαφρώς μικρότερη από την δική μας σελήνη και η Καλλιστώ έχει περίπου το μέγεθος του πλανήτη Ερμή, και οι δύο πιστεύεται ότι φιλοξενούν ωκεανούς από επιστρωμένο πάγο που μπορούν να προσφέρουν περιβάλλοντα κατάλληλα για τη ζωή. 
  4. Η Σελήνη και Οι Πλειάδες. Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου, αναζητήστε το εκπληκτικό πρώτο τέταρτο του φεγγαριού που θα δείξει τον δρόμο προς το σμήνος αστέρων Πλειάδες ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό, να κρέμεται πάνω δεξιά της σελήνης-για όσους βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο κάτω δεξιά της σελήνης στα βορειοδυτικά. Επίσης γνωστό ως οι Επτά Αδελφές από την ελληνική μυθολογία, αυτή η ασαφής ομάδα αστέρων, είναι εύκολα ορατή με γυμνό μάτι, ακόμη και από φωτισμένα προάστια πόλεων. Ωστόσο, κιάλια και μικρά τηλεσκόπια θα αποκαλύψουν μια κοσμηματοθήκη από δεκάδες λευκά διαμάντια που συσσωρεύονται μαζί στον ουρανό. Υπό χαμηλή μεγέθυνση προσπαθήστε να προσέξετε το αχνό μπλε νέφος που φασκιώνει αυτά τα ζεστά, νέα αστέρια, τα οποία βρίσκονται περίπου 400 έτη φωτός από τη Γη.
  5. Το Μάτι του Ταύρου. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, 8 Φεβρουαρίου, το φεγγάρι θα έχει γλιστρήσει νοτιότερα, αναπαυόμενο μόνο 3 μοίρες στα αριστερά του σπινθηροβόλου πορτοκαλοκίτρινου αστεριού Aldebaran, το κόκκινο μάτι του Ταύρου (η Σελήνη θα βρίσκεται κάτω από τον Aldebaran στο νότιο ημισφαίριο). Στα 65 έτη φωτός μακριά, βλέπουμε αυτό το κόκκινο γιγάντιο αστέρι, όπως ήταν το 1949.

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου