Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αρχαία Κοσμική Σύγκρουση Δείχνει Νάνος Γαλαξίας



Οι αστρονόμοι αναφέρουν στοιχεία μιας αρχαίας συγχώνευσης μεταξύ δύο "δορυφόρων" γαλαξιών, αυτών που περιέβαλαν το δικό μας μεγάλο γαλαξιακό αδελφό, τον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ακόμα μεγαλύτερη από το δικό μας Γαλαξία, η Ανδρομέδα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature, στοιχεία μιας αρχαίας γαλαξιακής σύγκρουσης έρχονται από ένα ρεύμα αστέρων που βρίσκεται σε ένα από τους περιφερειακούς νάνους γαλαξίες της. Ονομαζόμενος Ανδρομέδα II , ο νάνος γαλαξίας βρίσκεται περίπου 600.000 έτη φωτός από το κέντρο του μητρικού του γαλαξία.
Η Ανδρομέδα είναι ένας από τους αρχαιότερους στόχους του βαθέως ουρανού για τους ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές. Ένας μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας, είναι το σπίτι σε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο άστρα (τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο από το Γαλαξία μας). Ένα σμήνος από περισσότερα από 20 πολύ μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του, συμπεριλαμβανομένου και της Ανδρομέδα II.
Αυτό που είναι συναρπαστικό για τους αστρονόμους είναι το γεγονός ότι η Ανδρομέδα II, η οποία ζυγίζει λιγότερο από το 1% του βάρους του γαλαξία μας, αποτελεί το ελαφρύτερο γνωστό παράδειγμα της συγχώνευσης των γαλαξιών. Αυτό σημαίνει ότι ο νάνος γαλαξίας μπορεί να τους δώσει μια γεύση για το πώς ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά μέλη της γαλαξιακής οικογένειας σχηματίζονται και εξελίσσονται.

Δείτε Μόνοι Σας

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, επίσης, γνωστός και ως Messier 31 (M31), βρίσκεται σχεδόν 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και είναι πραγματικά αρκετά εύκολος στόχος για να κυνηγήσετε σε ένα σκοτεινό ουρανό, καθώς και από προαστιακές αυλές με κιάλια. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να δοκιμάσετε την εξεύρεση της Ανδρομέδας (στο βόρειο ημισφαίριο), αλλά είναι ένας σχετικά ανατολικός στόχος το χειμώνα, δεδομένου ότι ανατέλλει νωρίς το απόγευμα στα βορειοδυτικά.
Κάτω από μέτρια σκοτεινό προαστιακό ουρανό, το M31, λάμπει στο 3,4 μέγεθος και φαίνεται με γυμνό μάτι. Μοιάζει σαν μια αχνή, ασαφή κηλίδα στον ουρανό, από την πλευρά του αστερισμού της Ανδρομέδας. Δείχνοντας τον δρόμο για τον γαλαξία είναι ο σχήματος W αστερισμός της Κασσιόπης.
Ο γαλαξίας αρχίζει να αποκαλύπτετε πραγματικά όταν προβάλλεται μέσα από κιάλια ή ακόμα και με ένα απλό τηλεσκόπιο. Σε μεγαλύτερη μεγέθυνση, η Ανδρομέδα θα αποκαλύψει ένα οβάλ σχήμα ατράκτου και συμπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού πεδίου. Θυμίζοντας ένα δίσκο Frisbee βλέπουμε αυτόν τον 150.000 έτη φωτός ευρύ σπειροειδή γαλαξία σε οξεία γωνία.
Ενώ δύο από τους μεγαλύτερους δορυφόρους γαλαξίες της Ανδρομέδας είναι εύκολο να εντοπιστούν ακόμη και με το μικρότερο πεδίο εφαρμογής, μην περιμένετε να βρείτε την Ανδρομέδα II - λάμπει με το αδύναμο μέγεθος 14, καθιστώντας το μια πρόκληση ακόμα και για μεγάλα τηλεσκόπια. Ακόμα και τότε θα παραμείνει μια αμυδρή, γκριζωπή άμορφη μάζα για αρχάριους παρατηρητές. 
Ο ενθουσιασμός έγκειται στην κατανόηση της αληθινής φύσης της λάμψη της, η οποία παρέχεται από τους επιζώντες μίας αρχαίας έναστρης σύγκρουσης. 

Photo Credit: Starry Night Software
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου