Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Η Αφροδίτη την Αυγή και Η Διπλή Κοσμηματοθήκη των Διδύμων



Το μισοφέγγαρο φωλιάζει  στους εσώτερους πλανήτες αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι ουρανό-παρατηρητές θα δείτε επίσης τα μυθικά δίδυμα να αποκαλύπτουν δύο αστρικά θαύματα.

  1. Ζωδιακά Φώτα. Με το φεγγάρι έξω από τον ουρανό νωρίς το βράδυ αυτή την εβδομάδα, ιδανικές συνθήκες ουρανού επικρατούν για να κυνηγήσετε τα φευγαλέα ζωδιακά φώτα. Αυτή η αιθέρια λάμψη στον ουρανό προκαλείται από το φως του ήλιου που φωτίζει αμέτρητα σωματίδια σκόνης διάσπαρτα μεταξύ των πλανητών. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η εξωπραγματική λάμψη οφειλόταν σε μακρινές φωτιές κάτω από τον ορίζοντα. Οι αρχαίοι Έλληνες σκέφτηκαν ότι πρέπει να προκαλείται από μακρινές εκρήξεις ηφαιστείων. Αυτό το πιο διακριτικό από τα αστρονομικά φαινόμενα φαίνεται καλύτερα στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη από τους παρατηρητές που βρίσκονται μακριά από τα φώτα της πόλης. Ψάξτε για μία λάμψη σε σχήμα πυραμίδας - αμυδρότερη από το Γαλαξία μας - που υψώνονται πάνω από το δυτικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα.
  2. Σελήνη και Αφροδίτη. Αυτοί που θα ξυπνήσουν νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου, μπορούν να απολαύσουν μία όμορφη αντιστοίχιση ανάμεσα στη λεπτή ημισέληνο και την λαμπρή Αφροδίτη. Τα δύο ουράνια αντικείμενα θα εμφανίζονται χώρια 5 μοίρες - ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Για τυχερούς παρατηρητές σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας και το περισσότερο της Ινδίας, ο συνδυασμός θα είναι πολύ πιο δραματικός. Ο σύντροφος της Γης θα φανεί να επισκιάζει την Αφροδίτη στις 5 πμ GMT (Μέσος Χρόνος Greenwich). Δεδομένου ότι αυτό θα συμβεί αργά το πρωί, όπου η απόκρυψη είναι ορατή - θα φαίνεται καλύτερα μέσα από κιάλια. Το φεγγάρι θα πρέπει να είναι ένας εύκολος στόχος για να δείτε με γυμνό μάτι, όμως, καθώς θα κρέμεται ψηλά στα νοτιοδυτικά. Η Αφροδίτη θα εμφανιστεί ως ένα λευκό αστέρι κοντά στο άνω κέρας της ημισελήνου. Η θέα μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο θα είναι ακόμη πιο υπέροχη επειδή η Αφροδίτη εμφανίζεται ως ένα μικρό μισοφέγγαρο επίσης.
  3. Σελήνη και Ερμής. Επόμενη στάση για το φεγγάρι είναι ο Ερμής, τα ξημερώματα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου. Κιάλια θα πρέπει να αναδείξουν τον Ερμή στο κάτω αριστερό μέρος της πολύ λεπτής ημισελήνου, που κρέμεται πολύ χαμηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή. Μακριά πάνω δεξιά τους, θα βρίσκεται μια λαμπρή Αφροδίτη.
  4. Η Κοσμηματοθήκη των Διδύμων. Το Σάββατο 1 Μαρτίου, μία νέα σελήνη σηματοδοτεί ένα σκοτεινό ουρανό το βράδυ, ιδανικό για το κυνήγι δύο πανέμορφων ανοιχτών σμηνών αστέρων τα οποία βρίσκονται μέσα στον αστερισμό των Διδύμων. Οι Δίδυμοι, όπως ονομάζονται, είναι ενδιαφέρον να εξερευνηθούν με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια, ακόμη και από προάστια φωτεινών πόλεων. Οι Δίδυμοι είναι εύκολο να βρεθούν, ιππεύουν σχεδόν περίπου στο νότιο ουρανό μέσα στο βράδυ αυτή την εποχή του έτους και χαρακτηρίζονται από τα δύο φωτεινά αστέρια Κάστωρ και Πολυδεύκης. Θα βρείτε τον Δία εκεί δίπλα, τοποθετημένο προς τα κάτω δεξιά από τα δύο αστέρια. Σκανάρετε τους ουρανούς με κιάλια στα δεξιά του λαμπρού βασιλιά των πλανητών. Το σμήνος Messier 35 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 μοιρών μακριά, λίγο μικρότερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Τοποθετημένο περίπου 2.800 έτη φωτός μακριά από τη Γη, το M35 είναι μια χαλαρή συσσωμάτωση τουλάχιστον 100 σαν διαμάντια αστεριών που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση στο μέγεθος της πανσελήνου. Αρκετά φωτεινά για τα δούμε ως ένα 5.1 μεγέθους θολό σημείο με γυμνό μάτι (από μια σκοτεινή περιοχή), μεγαλύτερη μεγέθυνση είναι απαραίτητη για να εκτιμήσετε πραγματικά την ομορφιά του M35. Σε σύγκριση με τον ήλιο μας, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ετών, είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα απομακρυσμένα αστέρια είναι πιθανό να είναι μόνο ένα κλάσμα αυτής της ηλικίας, στα 150 εκατομμύρια χρόνια. Κοιτάξτε προσεκτικά και μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή, ασαφή κηλίδα φωτός στα νοτιοδυτικά προάστια του M35, αυτό είναι ένα άλλο ανοιχτό σμήνος που ονομάζεται NGC 2158. Απέχει περίπου μισή μοίρα από το κέντρο του M35 - ίσο με το πλάτος της πανσέληνου. Λάμπει με μέγεθος 8.6, αυτή η ορδή των πορτοκαλόχρωμων κόκκινων γιγάντιων αστεριών κατοικεί σχεδόν τέσσερις φορές πιο μακριά από ότι το M35, περίπου 12.000 έτη φωτός μακριά.


Photo Credit: CFHT/J.C. Cuillandre
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
: Ειρήνη Μαντζουράνη
Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα InMeteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου