Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Ο Κόκκινος Πλανήτης, Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών και Ένας Διαστημικός Βράχος


Το φωτεινό φεγγάρι κινείται αργά το βράδυ στους ουρανούς αυτή την εβδομάδα, προσφέροντας στους ερασιτέχνες παρατηρητές κάποιες ευκαιρίες νωρίς το βράδυ για να κυνηγήσουν ουράνια αξιοθέατα που κυμαίνονται από ένα ξεθωριασμένο σουπερνόβα έως ένα γιγαντιαίο αστεροειδή.

  1. Τελευταία Ευκαιρία Για Τον Υπερκαινοφανή. Για τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο της εβδομάδας, το άστρο που εκρήγνυται SN2014J θα είναι ορατό σε σκοτεινούς ουρανούς, χάρη στο φεγγάρι που βγαίνει νωρίς το βράδυ. Ο υπερκαινοφανής φωτίζει το 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά Γαλαξία Cigar. Οι αναφορές δείχνουν ότι το γαλαξιακό σουπερνόβα κορυφώθηκε πριν από μια εβδομάδα στο μέγεθος 10,4.Από τότε έχει μειωθεί σταθερά η φωτεινότητα του. Παρατηρητές που χρησιμοποιούν υψηλή μεγέθυνση μπορεί να παρατηρήσουν την διακριτική πορτοκαλί απόχρωση του σουπερνόβα, που προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός του πάνω στην περιβάλλουσα σκόνη που γεμίζει τον γαλαξία που τον φιλοξενεί.
  2. Η Σελήνη Επισκέπτεται Τον Στάχυ(Spica). Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, οι πολύ πρωινοί ουρανό-παρατηρητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φεγγάρι στην χάση του να γλιστράει πέρα από το λαμπρό μπλε-άσπρο αστέρι Στάχυ ή αλλιώς Spica. Το 263 έτη φωτός μακρινό αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου, θα εμφανιστεί μόνο 3 βαθμούς χώρια-μικρότερο από το πλάτος των τριών μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.
  3. Η Σελήνη Μπαίνει Στον Άρη. Μέχρι το επόμενο πρωί της Πέμπτης, 20 Φεβρουαρίου, η λαμπρή Σελήνη θα έχει σκάσει πάνω στην άλλη πλευρά του Στάχυ και του Άρη. Ιππεύοντας κατά μήκος με τον Στάχυ, ο κόκκινος πλανήτης είναι εύκολο να εντοπιστεί να ανεβαίνει στο βορειοανατολικό ουρανό γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα. Ωστόσο, η θέα είναι καλύτερη μέσα από ένα τηλεσκόπιο με μεγάλη μεγέθυνση λίγο πριν από την τοπική αυγή, όταν ο πλανήτης βρίσκεται σχεδόν αποπάνω, κοιτάζοντας προς το νότο. Ενώ η θέα του Άρη θα γίνει καλύτερη τον Απρίλιο, όταν η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών μας μειώνεται και ο πλανητικός δίσκος του αυξάνει σε μέγεθος, ακόμη και σήμερα μερικά από τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του είναι ορατά.
  4. Η Σελήνη και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Τέλος, την Παρασκευή και το Σάββατο, το περίπου τέταρτο του φεγγαριού φωλιάζει κοντά στον Κρόνο. Σε λίγες μέρες το εντυπωσιακό κοσμικό δίδυμο θα εμφανιστεί μόνο 6 μοίρες χώρια-λίγο μεγαλύτερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Ο πλανήτης κυριαρχεί σήμερα υψηλά τον νότιο νυχτερινό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο (βόρειο ουρανό στο Νότιο Ημισφαίριο) ανεβαίνοντας μετά τα τοπικά μεσάνυχτα και φθάνοντας στο υψηλότερο ύψος του τις ώρες πριν την αυγή. Είναι εύκολα ορατός στον αστερισμό του Ζυγού-δεν θα χρειάζεται κανένα οπτικό βοήθημα για να τον δείτε. Ο αέριος γίγαντας λάμπει τόσο έντονα στον ουρανό λόγω του τεραστίου μεγέθους του-εννέα φορές μεγαλύτερος από την Γη-και της υψηλής αντανάκλασης των κορυφών των σύννεφων του. Με γυμνό μάτι, ο έκτος πλανήτης από τον ήλιο λάμπει με το κρεμώδες κίτρινο χρώμα των αέριων της ατμόσφαιρας του. Μέσα από μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, τα δαχτυλίδια του Κρόνου εμφανίζονται με κλίση 23 μοιρών προς τη Γη, το οποίο τα κάνει να φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Οι δακτύλιοι είναι περίπου 155.343 μίλια (250.000 χιλιόμετρα) σε εύρος, κάνοντας τον πλανήτη και τα δαχτυλίδια του, ικανό να χωράει άνετα ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.
  5. Ο Αστεροειδής Παλλάς Σε Αντίθεση. Ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς, η Παλλάς , θα είναι στην πιο λαμπρή της θέση στο βραδινό ουρανό μας το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Εντοπισμένος περίπου 184 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη αυτός ο γιγάντιος ουράνιος βράχος θα είναι σε αντίθεση, όταν θα είναι απέναντι στον ουρανό από τον ήλιο. Η 544 χιλιόμετρα (338 μίλια) ευρύ Παλλάς θα είναι ένας εύκολος στόχος για κιάλια, ακόμη και από φωτεινά προάστια πόλεων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη 
Σε Συνεργασία με την Ιστοσελίδα: InMeteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου