Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Έξι Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Η Καρδιά του Λέοντα και Η Θεά του Έρωτα


Πάνω στην ώρα για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το ασημί φεγγάρι καθοδηγεί τους ουρανό-παρατηρητές σε μία αστρική καρδιά, όπως και η θεά του έρωτα λάμπει πιο φωτεινά αυτή την εβδομάδα. 

  1. Η Σελήνη Μπαίνει Στον Δία. Ψάξτε το βασιλιά των πλανητών μετά από το σούρουπο, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, καθώς ο Δίας ζευγαρώνει με την κέρινη, κυρτή σελήνη στο νοτιοανατολικό ουρανό. Και τα δύο ουράνια αντικείμενα τοποθετούνται στο αστερισμό των Διδύμων και κάνουν ένα εντυπωσιακό ζεύγος επειδή θα εμφανίζονται μόνο 5 μοίρες χώρια-ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Ως πρόκληση παρατήρησης, προσπαθήστε να εντοπίσετε τον αέριο γίγαντα στην άνω αριστερή γωνία της σελήνης αφού ανατέλλει αργά το απόγευμα. Δεδομένου ότι ο πλανήτης είναι τόσο κοντά στο φεγγάρι, θα είναι ευκολότερο να εντοπιστεί, ειδικά με κιάλια.
  2. Σκύλος και Κουτάβι Ευθυγραμμίζονται. Από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, το φεγγάρι θα σχηματίζει μια ευθεία γραμμή με δύο κοσμικά σκυλιά, τον Προκύων και τον Σείριο. Περίπου 10 μοίρες προς τα κάτω δεξιά της σελήνης είναι ο Προκύων, περίπου 11,5 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Μικρός Κύων. Μόλις εντοπίσετε τον Προκύων, ακολουθήστε κατά μήκος της ίδιας νοητής γραμμής προς τον νότο και το επόμενο λαμπρό αστέρι που θα δείτε είναι ο Σείριος στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, 8,8 έτη φωτός μακριά.
  3. Η Πανσέληνος και η Καρδιά του Λέοντα. Η πανσέληνος πραγματοποιείται επίσημα στις 6:53 μ.μ. EST την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Καθώς η μαγευτική ασημένια σφαίρα ανατέλλει λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, αναζητήστε ένα σπινθηροβόλο σύντροφο. Εκπροσωπώντας την καρδιά του Λέοντα, ο Βασιλίσκος, ένας μπλε- άσπρος αστρικός γίγαντας, είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος από τον ήλιο μας και είναι ένας νεαρός έφηβος όσον αφορά αστρικές ζωές, περίπου 300 εκατομμυρίων ετών. Θα έχετε άλλη μια ευκαιρία το Σάββατο το βράδυ για να δείτε το κοσμικό δίδυμο καθώς το φεγγάρι απομακρύνεται από τον Βασιλίσκο και βυθίζεται πιο κοντά στον ορίζοντα.
  4. Η Herculina και ο Καρκίνος. Ένα άλλο θέαμα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η στενή επαφή μεταξύ του αστεροειδή Herculina και ενός φωτεινού υπερκαινοφανούς-το Νεφέλωμα του Καρκίνου.
  5. Η Πιο Λαμπρή Αφροδίτη. Κοιτάξτε κάθε χρόνο στα μέσα Φεβρουαρίου προς το χαμηλό νοτιοανατολικό ουρανό την αυγή και τα μάτια σας δεν θα μπορούν να ξεκολλήσουν από το σπινθηροβόλο σημείο φωτός γνωστό ως Αυγερινός. Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, η Αφροδίτη κάνει το φωτεινότερο πρωινό της σόου για το 2014, δεδομένου ότι λάμπει με μέγεθος -4.9, το φωτεινότερο που μπορούμε να έχουμε στους ουρανούς μας. Ο δεύτερος πλανήτης από τον ήλιο λάμπει περίπου 10 φορές πιο φωτεινά από τον Δία, τον άλλο μεγάλο πλανήτη ορατό στους βραδινούς ουρανούς μας αυτό το μήνα. Και δεν θέλετε να χάσετε αυτό το ουράνιο show επειδή η Αφροδίτη δεν θα εμφανιστεί τόσο φωτεινή και τόσο ψηλά στους ουρανούς της Γης μέχρι το 2015. Η θέα μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο θα είναι επίσης εντυπωσιακή, καθώς ο δίσκος του πλανήτη μοιάζει με μια μικρογραφία της ημισέληνου, χάρη στη γεωμετρία της Γης και της Σελήνης σε σχέση με τον ήλιο.
  6. Ζωδιακά φώτα. Ξεκινώντας την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι ουρανό-παρατηρητές που θα μπορούν να φύγουν μακριά από τα λαμπερά φώτα της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα ζωδιακά φώτα. Με το κέρινο, κυρτό φεγγάρι να χάνεται από τον ουρανό από νωρίς το βράδυ, οι επόμενες δύο εβδομάδες σηματοδοτούν την καλύτερη ευκαιρία για τους παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο να δουν την άπιαστη λάμψη των ζωδιακών φώτων. Αυτό το αιθέριο φως που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από αμέτρητα σωματίδια σκόνης διάσπαρτα κατά μήκος του επιπέδου του ηλιακού συστήματος, μεταξύ των πλανητών. Αν είστε μακριά από τα φώτα της πόλης στην σκοτεινή ύπαιθρο, ψάξτε για μία λάμψη σχήματος πυραμίδας-πιο αμυδρή από αυτή του Γαλαξία μας-που υψώνεται πάνω από το δυτικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα.

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου