Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τεράστια Ηλιακή Έκρηξη-Η Μεγαλύτερη Του Έτους




Ο ήλιος φαίνεται πολύ θυμωμένος, τώρα που είναι στην κορύφωση του 11 έτους του ηλιακού του κύκλου. Μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη που εκτινάχθηκε αργά τη Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη σε περισσότερο από ένα χρόνο, αναφέρουν οι ειδικοί του καιρού στο διάστημα.

Εκτινάχθηκε από μια ήδη ενεργή περιοχή ηλιακών κηλίδων, η έκρηξη κατατάσσεται ως έκλαμψη κλάσης X4.9 : " Χ " στην εν λόγω ονομασία σημαίνει "ακραία".

"Αν και εντυπωσιακό, η πηγή του συμβάντος αυτού είναι έξω από τη γραμμή  Ήλιος - Γη", είπε σε μία δήλωση η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού. Αυτό σημαίνει ότι ένα ξέσπασμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων που εκρήγνυται μακριά από τον ήλιο, η λεγόμενη εκτίναξη στεμματικής ύλης, δεν θα επηρεάσει τη Γη.

Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους ήλπιζαν να δουν το βόρειο σέλας, που προκύπτει από τις συγκρούσεις μεταξύ των φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύθηκαν από την ηλιακή επιφάνεια και αέριων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αλλά πρέπει να είστε υπομονετικοί, γιατί η περιοχή των ηλιακών κηλίδων "θα συνεχίσει να περιστρέφεται σε μια καλύτερη θέση για να επηρεάσει τη Γη την επόμενη εβδομάδα περίπου, " σύμφωνα με το Κέντρο Προγνώσεων.

Μείνετε συντονισμένοι ουρανο-παρατηρητές του Βορρά, μπορεί να δείτε πυροτεχνήματα.

Photo Credit: NASA/SDOV
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου