Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το Φαινόμενο Των Κόκκινων Δαιμόνιων

Παροδικά Φωτεινά Γεγονότα Στην Μεσόσφαιρα.
Photo Credit: Thomas Ashcraft, www.heliotown.com

Την τελευταία εβδομάδα, οι ουρανό-παρατηρητές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν και καταγράφουν στην κάμερα μυστηριώδες κόκκινο-πορτοκαλί λάμψεις φωτός ψηλά στον νυχτερινό ουρανό, που ονομάζονται «Δαιμόνια». 

Θεωρούταν ένας μύθος έως ότου ένας πιλότος κατέγραψε τα φώτα τους που τρεμοπαίζουν πάνω από μια καταιγίδα σε μία φωτογραφική ταινία το 1989, αυτές οι στιγμιαίες εκρήξεις ηλεκτρισμού μπορεί να φτάσουν όντως στην άκρη του διαστήματος, περίπου 50 μίλια (81 χιλιόμετρα) πάνω από το έδαφος. 

Έχουν παραμείνει τόσο αόριστα επειδή συνήθως τα σύννεφα αποκρύπτουν την θέα τους. Τα δαιμόνια σχετίζονται με τις αστραπές. Αυτό το σπάνιο, παράξενο φαινόμενο παράγεται όταν αποφορτισμένος ηλεκτρισμός αποβάλλεται από την κορυφή ενός σύννεφου, αντί να κατευθύνεται προς το έδαφος σαν αστραπή. 

Έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να δείτε δαιμόνια στα Κεντροδυτικά από το Κολοράντο μέχρι την Μινεσότα και νότια μέχρι το Τέξας. Σε όλο τον κόσμο, τα δαιμόνια έχουν παρατηρηθεί σε καταιγίδες πάνω από τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία. 

Photo Credit: Thomas Ashcraft, www.heliotown.com

Για να τα παρατηρήσει κανείς με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας πρέπει να βρίσκεται σε μια απάνεμη τοποθεσία μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα της πόλης. Η ομίχλη και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης να εμποδίσει τα δαιμόνια από την θέα. Συμβαίνουν κάθε δέκα λεπτά περίπου κατά μέσο όρο στο ύψος της καταιγίδας.

Ο Thomas Ashcraft ήταν αρκετά τυχερός ώστε να αποκτήσει μερικά όμορφα και παράξενα πορτραίτα των δαιμονίων σε δράση και για να το καταφέρει αυτό ακολούθησε τα εξής βήματα, όπως αναφέρει ο ίδιος:
  •  Ως πρώτο βήμα, τσέκαρε τις μετεωρολογικές υπηρεσίες διαδικτυακά για ισχυρές καταιγίδες μέσα σε απόσταση 500 μιλίων (805 χιλιομέτρων) από τη τοποθεσία του.
  • Στην συνέχεια, στόχευσε με την κάμερα του πάνω από την κατεύθυνση της καταιγίδας και τραβούσε συνεχείς λήψεις με την DSLR.
  • Συνήθως τραβάει σε συνεχεία δύο δευτερολέπτων εκθέσεις, αλλά όταν δεν υπάρχει φεγγάρι τραβάει έως τεσσάρων δευτερολέπτων εκθέσεις. Μπορεί να πάρει από εκατοντάδες έως χιλιάδες εκθέσεις για να γίνει λήψη ενός μόνο δαιμονίου, οπότε είναι αρκετά δύσκολο.

Photo Credit: Thomas Ashcraft, www.heliotown.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου