Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Που Συνέβη Η Μεγάλη Έκρηξη;

Photo Credit: Nuclear Science Division και
CPEP (the Contemporary Physics Education Project) 

Αυτή είναι πραγματικά μια πολύ κοινή ερώτηση. Ωστόσο, ο όρος "το κέντρο του σύμπαντος" δεν σημαίνει τίποτα. Εν ολίγοις, αυτό συμβαίνει λόγω της σχετικότητας - το καθιστά έτσι ώστε να μπορούμε να ορίσουμε κάθε σημείο που θέλουμε ως το κέντρο του σύμπαντος. Δεν έχει απολύτως καμία διαφορά. Και αυτό επειδή δεν έχουμε αυτό που αποκαλούμε "ένα αμερόληπτο πλαίσιο αναφοράς", οπότε αν πρέπει να κάνουμε μια γραφική παράσταση (κάτι που, από τη φύση του, πρέπει να έχει ένα κέντρο) μπορούμε να βάλουμε το κέντρο όπου θέλουμε, χωρίς αυτό να αλλάζει τα αποτελέσματά μας. 

Επιπλέον, ο μόνος τρόπος που μπορείτε να προσδιορίσετε το κέντρο του κάθε αντικειμένου είναι αν ξέρετε τι διαστάσεις έχει. Προφανώς, δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις του σύμπαντος και η εξεύρεση των διαστάσεων του είναι λίγο δύσκολη, δηλαδή, εντελώς αδύνατη. Αλλά τι γίνεται με το κομμάτι του σύμπαντος που μπορούμε να δούμε; Γιατί δεν βρίσκουμε ένα κέντρο από τα στοιχεία αυτά; Λοιπόν, θα μπορούσαμε, αλλά δεν θα ήταν πολύ χρήσιμο στοιχείο. Το πόσο μακριά μπορούμε να δούμε ονομάζεται "Ορίζοντας Φωτός" μας. Δεδομένου ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή (και το διάστημα είναι ως επί το πλείστον κενό), ο ορίζοντας φωτός θα είναι περίπου η ίδια απόσταση από όλες τις πλευρές (η μία πλευρά δεν πρόκειται να είναι μικρότερη από ότι οποιαδήποτε άλλη) .. Ως εκ τούτου, εάν χρησιμοποιήσετε τον ορίζοντα φωτός για να καθορίσετε ένα κέντρο, θα το βρίσκεται πάντα να είναι περίπου στο ίδιο σημείο με τον παρατηρητή.



Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως ένας λογικός τρόπος για να καθοριστεί το κέντρο του σύμπαντος είναι να βρούμε από που ξεκίνησαν όλα - η αρχική θέση της Μεγάλης Έκρηξης. Αυτό θα είναι ένα βολικό και λογικό μέρος για να το αποκαλέσετε ως το κέντρο του σύμπαντος. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν για την Μεγάλη Έκρηξη είναι ότι δεν ήταν ύλη που εξερράγη στο κενό. Η Μεγάλη Έκρηξη ήταν το ίδιο το Σύμπαν που επεκτάθηκε μαζί με την ύλη. Όταν η Μεγάλη Έκρηξη συνέβη, όλα ήταν ένα ενιαίο σημείο. Στη συνέχεια, το σημείο αυτό επεκτάθηκε μέχρι να φτάσουμε στο σύμπαν που έχουμε σήμερα. Έτσι, το Big Bang αφορούσε ολόκληρο το σύμπαν και όχι ένα συγκεκριμένο μέρος του σύμπαντος. Ως εκ τούτου, συνέβη πραγματικά παντού, αλλά λόγω της διαστολής, αυτό το «παντού» είναι λίγο μεγαλύτερο από ότι ήταν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου