Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Οι Δέλτα Υδροχοΐδες Κορυφώνονται!!

Photo Credit: Tony Hallas

Κρατήστε τα μάτια σας στραμμένα στους ουρανούς για μερικά κοσμικά πυροτεχνήματα, καθώς η βροχή μετεωριτών από Δέλτα Υδροχοΐδες κορυφώνεται. 

Οι Δέλτα Υδροχοΐδες κορυφώνονται σε ένα ασέληνο ουρανό την Τρίτη 29 Ιουλίου, και αναμένεται να είναι η πιο εντυπωσιακή βροχή του φετινού καλοκαιριού, αφού οι Περσείδες, δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακές, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έντονα φωτεινής πανσελήνου, στα μέσα Αυγούστου. 

Έχοντας επίσημα Νέα Σελήνη στις 26 Ιουλίου, ιδανικές συνθήκες παρατήρησης θα επιτρέψουν στους ουρανό-παρατηρητές (που βρίσκονται μακριά από τα λαμπερά φώτα της πόλης) να πιάσουν 15 ​​με 20 μετέωρα ανά ώρα, την ώρα της κορύφωσης κατά τη διάρκεια των ωρών πριν την αυγή. Οι Δέλτα Υδροχοΐδες είναι επίσημα ενεργές από τις 12 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να δείτε τουλάχιστον ένα μέρος της δράσης μία καθαρή νύχτα. 

Οι Δέλτα Υδροχοΐδες ευνοούν τους παρατηρητές στα νότια γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου και σε όλο το Νότιο Ημισφαίριο. Τα μετέωρα θα φαίνεται να ακτινοβολούν από τον ομώνυμο αστερισμό τους, τον Υδροχόο. Ο Υδροχόος, υψώνεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά μετά τα τοπικά μεσάνυχτα. 

Όπως οι περισσότερες βροχές μετεωριτών, έτσι και οι Δέλτα Υδροχοΐδες προκαλούνται όταν η Γη περνάει μέσα από σύννεφα σωματιδίων σε μέγεθος κόκκων άμμου που έχει αφήσει πίσω στην τροχιά του ένας κομήτης. Μέσα από αυτά τα αμέτρητα σωματίδια που έχει αφήσει πίσω του κάποιος κομήτης, ο πλανήτης μας περνά τακτικά κάθε χρόνο. Κάθε σωματίδιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με περισσότερο από 93.000 μίλια ανά ώρα και καίγεται.

Στην περίπτωση αυτή, η ταυτότητα του μητρικού κομήτη της παρούσας βροχής παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει τον κομήτη 96P/Machholz, που ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο το 1986. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου