Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Μαύρη Τρύπα Καταπίνει Πλανήτη


Φανταστείτε το: Η πρώτη σας άδεια από την δουλειά εδώ και μήνες. Το δροσερό φθινοπωρινό αεράκι να φυσάει. Αποφασίζετε να πάτε για μια αναζωογονητική βόλτα με το ποδήλατο για να εισπνεύσετε καθαρό αέρα και να νιώσετε τον άνεμο να ανεμίζει τα μαλλιά σας. Πάτε για να πάρετε το ποδήλατό σας ... και ξαφνικά τον πλανήτης σας καταπίνει μια μαύρη τρύπα. Ατυχία, αλλά συμβαίνει (και είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα). 

Εντάξει, ίσως η εικόνα παραπάνω να μην είναι η πιο ρεαλιστική απόδοση ενός πλανήτη που καταπίνεται από μια μαύρη τρύπα, αλλά παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι είχαν ανακαλύψει μια μαύρη τρύπα να τρώει ένα γιγάντιο πλανήτη, ή αλλιώς έναν Σούπερ-Δία. Ωστόσο, εάν οι εκτιμήσεις για το ανώτατο όριο είναι σωστές, ο «πλανήτης» υπό συζήτηση - ένα αντικείμενο με μάζα 14 έως 30 φορές αυτή του Δία - θα μπορούσε πραγματικά να αποδειχθεί ένας καφέ νάνος (οι καφέ νάνοι είναι αστρικά αντικείμενα που είναι λίγο παραπάνω ογκώδη για να είναι γίγαντες αερίων, αλλά και πολύ λαμπερά για να είναι αστέρια).

Ένα Αφύσικο Σήμα

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό παρατηρητήριο Integral (INTErnational Gamma-Ray Astrophysics Laboratory) της ESA. Η ESA ανέφερε ότι, "Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούσαν το Integral για να μελετήσουν ένα διαφορετικό γαλαξία, όταν παρατήρησαν μία λαμπρή έκλαμψη ακτινοβολίας Χ που προερχόταν από άλλη θέση στο ίδιο εύρος οπτικού πεδίου."

Οι ακτίνες Χ αποδείχθηκε ότι προέρχοταν από τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία NGC 4845 (περίπου 47 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη). Αυτό το θηρίο εκτιμάται ότι είναι περίπου 300.000 φορές μεγαλύτερο από τη μάζα του Ήλιου, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και τρομακτικό, αλλά 47 εκατομμύρια έτη φωτός είναι ένας μακρύς δρόμος για να διανύσει κανείς, γι 'αυτό έχει μικρή σημασία για εμάς υπολογιστικά.

Η ESA συνέχισε λέγοντας "ότι μόνο εξωτερικά στρώματα είχαν φαγωθεί από τη μαύρη τρύπα, που ανέρχονται σε περίπου 10% της συνολικής μάζας του αντικειμένου, και ότι ένας πυκνότερος πυρήνας έχει μείνει σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα."

Η Συζήτηση Συνεχίζεται: 

Είτε έτσι είτε αλλιώς, φαίνεται ότι τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που τσιμπολογούν στο σύμπαν ... πολλοί άλλοι αρνούνται να φάνε όλο τους το δείπνο. Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μας φαίνεται να είναι μία από αυτούς. Κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, ελάχιστη δραστηριότητα που συνδέεται με την ραδιοπηγή Τοξότης Α* έχει ανιχνευθεί στο κεντρικό τμήμα του Γαλαξία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τοξότης Α είναι νεκρός. Οι αστρονόμοι είναι σε θέση να βεβαιώσουν γειτονικά νέφη αερίων, τα οποία έγιναν κομματάκια από μία αόρατη δύναμη. Αυτό είναι ένα σπάνιο δεδομένο για το πόσο αχανές είναι ο Γαλαξία μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου