Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Δώστε Όνομα Σε Ένα Πλανήτη

Photo Credit: Mark Garlick


Ονομάστε ένα πλανήτη! Ακόμα και οι αστρονόμοι έχουν κουραστεί από τις ανακαλύψεις πλανητών με ονόματα που μόνο ένα ρομπότ θα μπορούσε να θυμηθεί και έτσι την Τετάρτη ανακοινώθηκε ένας νέος παγκόσμιος διαγωνισμός ονοματοδοσίας εξωηλιακού πλανήτη. 

Ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), ο διαγωνισμός NameExoWorlds ("Ονομάστε Έξω-κόσμους") προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να ψηφίσουν τα πιο αξέχαστα ονόματα για 305 πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια, ονόματα που προτείνονται από τους συλλόγους αστρονομίας σε όλο τον κόσμο. Οι νικητές θα αποκαλυφθούν σε μία τελετή το 2015.

«Ο διαγωνισμός NameExoWorlds στοχεύει στο να κινητοποιήσει το πλήθος για τη διαδικασία με την οποία τα δημόσια ονόματα θα δοθούν σε ένα μεγάλο δείγμα καλά μελετημένων, επιβεβαιωμένων εξωπλανητών και στα άστρα τους», λέει η ανακοίνωση του διαγωνισμού από την IAU. Από το 1919, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση υπήρξε ο επίσημος φορέας ονομασίας μεταξύ των επαγγελματιών αστρονόμων για νέες ανακαλύψεις στους ουρανούς. Η πιο αξιομνημόνευτη ήταν όταν η ομάδα έγινε πρωτοσέλιδο όταν θέσπισε τον Πλούτωνα ως "νάνο" πλανήτη με την ψηφοφορία του 2006. 

Η IAU έχει επίσης συγκρουστεί με τον αστρονόμο Alan Stern το 2013 στο διαγωνισμό ονοματοδοσίας με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Uwingu για να ονομάσουν Αlpha Centauri bb, την ανακάλυψη του εξωπλανήτη που είναι πιο κοντά στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Τον Απρίλιο, στον διαγωνισμό ανακοινώθηκε το "Albertus Alauda" ως το νικητήριο όνομα. 

Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από χίλιους κόσμους έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ο νέος διαγωνισμός της IAU θα ψάξει ονόματα για πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πριν από το 2008 που έχουν υποστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια παρακολούθησης και παρατηρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "Τα νικητήρια ονόματα δεν θα αντικαταστήσουν τις επιστημονικές ονομασίες, οι οποίες ήδη υπάρχουν για όλους τους εξωπλανήτες και τα άστρα τους, αλλά θα πρέπει να καθιερωθούν από την IAU ως τα θετά ονόματά τους και έτσι να είναι δημόσια γνωστά, σε συνδυασμό με τη δέουσα τιμή στους συλλόγους αστρονομίας ή οργανισμούς που τα πρότειναν". 

Το "Πανδώρα" αναμένεται να είναι μέσα στα νεοεισερχόμενα ονόματα. Πείτε και εσείς την γνώμη σας στο http://nameexoworlds.org/ .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου