Ο αστεροειδής Ήρα φωτογραφήθηκε το 2003, με ένα ειδικό σύστημα οπτικών στο τηλεσκόπιο Χούκερ στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον. Photo Credit: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics |
Απολαύστε τον ουρανό αυτή την εβδομάδα, βλέποντας την καλύτερη εμφάνιση του Δία για το 2015. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ένα μεγάλο αστεροειδή και ένα αμυδρό φως σε όλο τον νυχτερινό ουρανό.
Σελήνη και Δίας. Ψάξτε για την πανσέληνο στον ανατολικό ουρανό δίπλα στο φωτεινό Δία νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, 3 Φεβρουαρίου. Το κοσμικό ζευγάρι θα εμφανιστεί να απέχει περίπου 5 μοίρες - ίσο με περίπου το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Αν και τα δύο αντικείμενα φαίνονται να είναι πολύ κοντά, αυτό είναι απλώς μια οπτική ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα, το φεγγάρι βρίσκεται 1.3 δευτερόλεπτα φωτός από τη Γη, ενώ ο Δίας είναι 36 λεπτά φωτός μακριά.
Σελήνη και Βασιλίσκος. Μέχρι το επόμενο βράδυ, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, το φεγγάρι θα προσεγγίσει τον μπλε-λευκό άστρο Βασιλίσκο, 79 έτη φωτός μακριά, το οποίο σηματοδοτεί την καρδιά του μυθικού Λέοντα.
Αστεροειδής Ήρα. Για να δείτε ένα από τους μεγαλύτερους γνωστούς αστεροειδείς να λάμπει στο φωτεινότερο του σημείο για φέτος, κοιτάξτε προς τον αστερισμό της Ύδρας να ανατέλλει μετά το τοπικό σούρουπο την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου. Φωτίζοντας με μέγεθος 8, η 160 μιλίων σε εύρος (260 χιλιόμετρα) Ήρα θα είναι ορατή με κιάλια ή μικρά τηλεσκόπια. Η Ήρα εμφανίζεται περίπου 3 μοίρες δυτικά του αχνού αστεριού δ της Ύδρας.
Ο Δίας Σε Αντίθεση. Ψάξτε για τον Δία στην καλύτερη και πιο λαμπρή του εμφάνιση στον ουρανό το βράδυ για φέτος, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος φτάνει επίσημα σε αντίθεση που σημαίνει ότι είναι στην αντίθετη πλευρά του ουρανού από τον ήλιο και θα είναι ορατός από τη δύση του ηλίου έως την ανατολή. Επιπλέον, μπορείτε να παρατηρήσετε την ακολουθία των δορυφόρων του μέσα από κιάλια.
Ζωδιακό Φως. Περίπου μία ώρα μετά την δύση του ηλίου το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι έμπειροι ουρανό-παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο μπορείτε να ψάξετε και να παρατηρήσετε ένα από τα πιο όμορφα αστρονομικά φαινόμενα: το ζωδιακό φως. Αυτή η δέσμη φωτός σε σχήμα πυραμίδας εύκολα συγχέεται με τα φώτα μίας μακρινής πόλης ακριβώς πάνω από το σκοτεινό ορίζοντα στην ύπαιθρο. Ονομάζεται επίσης "Ψευδής Αυγή". Αλλά αυτό το φως είναι πιο αιθέριο, προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία που ανακλάται από την κοσμική σκόνη μεταξύ των πλανητών. Η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε αυτό το αμυδρό φως του ουρανού είναι περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, κοιτάζοντας προς το δυτικό ορίζοντα από σκοτεινό τοπίο. Αυτό το ουράνιο φαινόμενο είναι πραγματικά η αντανάκλαση δισεκατομμυρίων σωματιδίων μεγέθους σκόνης που απόμειναν πίσω στο διαπλανητικό διάστημα αφού σχηματίστηκαν οι πλανήτες περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Το Ζωδιακό Φως Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography |
Άλφα Κενταυρίδες. Οι ουρανό-παρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο θα παρακολουθήσουν μια μέτρια βροχή μετεωριτών την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Ψάξτε για τους διάττοντες μετά το τοπικό σούρουπο και πριν από την αυγή της επόμενης ημέρας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου