Ζωδιακό Φως, ο Γαλαξίας, ο Δίας και η Αφροδίτη από την Νότια Moravia, στην Τσεχία. Photo Credit & Copyright: Pavel Karas |
Καθώς το φεγγάρι αρχίζει την άνοδο του στο νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, οι δορυφόροι του Δία κυνηγάνε τις σκιές τους. Ενώ κάπου αλλού στο ηλιακό μας σύστημα, η Θεά του Έρωτα συναντά τον Θεό του Πολέμου.
Σκιές Στον Δία. Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, οι δορυφόροι του Δία κάνουν μία σειρά από εμφανίσεις. Πρώτον, η σκιά του ηφαιστειακού δορυφόρου του Δία, Ιώ, κινείται κατά μήκος του δίσκου του αέριου γίγαντα. Παρακολουθήστε από τις 01:13 π.μ. έως τις 03:31 π.μ. ώρα Ελλάδος το θέαμα. Ακολουθεί η Καλλιστώ πίσω από το δυτικό άκρο του Δία στις 04:10 π.μ.. Τέλος, στις 05:35 π.μ. ώρα Ελλάδος, η Ευρώπη έρχεται με τη σειρά της να παίξει κρυφτό, καθώς η σκιά του παγωμένου δορυφόρου έρπει πάνω στις κορυφές των σύννεφων του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
O Κομήτης Lovejoy τον Δεκέμβριο του 2014 Photo Credit: Damian Peach |
Κομήτης Lovejoy. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου, οι χρήστες τηλεσκοπίων και όσοι διαθέτουν κιάλια μπορούν ακόμα να δουν τον κομήτη Lovejoy (C/2014 Q2), καθώς λάμπει στο πέμπτο μέγεθος. Ο εντυπωσιακός πράσινος κομήτης είναι δημοφιλής στους ουρανό-παρατηρητές από τον Δεκέμβριο. Ο παγωμένος επισκέπτης θα περνά μέσα από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς τα άστρα αυτά θα βρίσκονται αργά στο χαμηλό βορειοδυτικό νυχτερινό ουρανό. Ο κομήτης θα εξακολουθεί να είναι αρκετά εύκολος να εντοπιστεί με κιάλια, χάρη στην εγγύτητά του με το τέταρτου μεγέθους αστέρι φ Περσέως. Και κατά σύμπτωση, ο Lovejoy θα είναι κοντά στο Μεσσιέ 76, το Νεφέλωμα του Μικρού Αλτήρα, το οποίο είναι ένα αέριο απομεινάρι ενός άστρο σαν τον Ήλιο. Βρίσκεται περίπου 6.400 έτη φωτός από τη Γη και έχει εύρος περίπου τρία έτη φωτός. (Διαβάστε περισσότερα για τον αστερισμό του Περσέα εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/04/blog-post_9.html )
Το Νεφέλωμα του Μικρού Αλτήρα Photo Credit & Copyright: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona |
Σεληνιακό Τρίγωνο. Μετά τη δύση του ήλιου την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, κοιτάξτε προς τα νοτιοδυτικά για ένα σφιχτό τριγωνικό σχηματισμό από ένα λεπτό μισοφέγγαρο, την λαμπρή Αφροδίτη και τον κατακόκκινο Άρη. Τα τρία ουράνια αντικείμενα θα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους που θα είστε σε θέση να τα καλύψετε σχεδόν με τον αντίχειρά σας στο μήκος του βραχίονα, δίνοντας μια όμορφη ευκαιρία για φωτογραφία.
Αφροδίτη και Άρης. Από το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, η Θεά του Έρωτα και ο Θεός του Πολέμου θα έχουν την πιο κοντινή συνάντηση τους για φέτος στον ουρανό μας το σούρουπο. Με το φεγγάρι να κοιτάζει κάτω στο κοσμικό δίδυμο, η Αφροδίτη και ο Άρης θα φαίνονται να απέχουν λιγότερο από μισή μοίρα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου