Αυτή την εβδομάδα, ο ουράνιος ταύρος κλείνει το μάτι στο φεγγάρι καθώς ποζάρουν μαζί, ενώ η θεά του έρωτα και ο θεός του πολέμου έρχονται κοντά.
Το Σμήνος Αστέρων Υάδες Photo Credit: Rogelio Bernal Andreo |
Σελήνη και Ταύρος. Αφού πέσει το σκοτάδι την Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, αναζητήστε το φεγγάρι καθώς δημιουργεί ένα τριγωνικό σχήμα με δύο φωτεινά αστρικά σμήνη, τις Υάδες και τις Πλειάδες, στον αστερισμό του Ταύρου. Και τα δύο αστρικά σμήνη είναι από τα κοντινότερα στη Γη. Οι Πλειάδες βρίσκονται περίπου 300 έτη φωτός μακριά, ενώ οι Υάδες είναι μόλις 160 έτη φωτός μακριά.
Οι Πλειάδες ή αλλιώς Μ45. Photo Credit: Stelios Stergiou |
Πρωινό Αστέρι. Η αυγή την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου, θα προσφέρει στους ουρανό-παρατηρητές στο Νότιο Ημισφαίριο την καλύτερη πρωινή θέα του Ερμή για το έτος, μέσα από κιάλια. Καθώς ανατέλλει δύο ώρες πριν από τον ήλιο, ο εσώτατος πλανήτης θα ανέβει σε περίπου 20 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Αν και εμφανίζεται ως μία αμυδρή τελεία στο γυμνό μάτι, ο Ερμής ξεχωρίζει από το έντονο φως του ανατέλλοντος ηλίου, μέσα από κιάλια.
Ο πλανήτης Ερμής με χρωματισμό από την NASA για την λεπτομέρεια στην επιφάνεια του Photo Credit: NASA |
Το Μάτι Του Ταύρου. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, το φεγγάρι θα έχει γλιστρήσει δίπλα στο κόκκινο μάτι του Ταύρου. Το άστρο Aldebaran θα εμφανιστεί περίπου μισή μοίρα μόνο από το φεγγάρι, δίνοντας μια εκπληκτική ευκαιρία να το φωτογραφίσετε ή έστω μόνο να το δείτε. Φυσικά, ενώ το κοσμικό δίδυμο φαίνεται να είναι πολύ κοντά στον ουρανό, η σελήνη είναι περίπου 1.27 δευτερόλεπτα φωτός μακριά, ενώ ο κόκκινος γίγαντας βρίσκεται 66 έτη φωτός μακριά.
Ο Aldebaran. Photo Credit & Copyright: Greg Parker and Noel Carboni |
Άρης και Αφροδίτη. Μετά την δύση του ηλίου την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, στρέψτε το βλέμμα προς τον δυτικό ουρανό, καθώς οι αρχαίοι θεοί του έρωτα και του πολέμου κάνουν αργά την εμφάνισή τους. Οι δύο πλανήτες του ηλιακού συστήματος φαίνεται να απέχουν περίπου 2,7 μοίρες και συνεχίζουν να διευρύνουν την μεταξύ τους απόσταση από νύχτα σε νύχτα. Η Αφροδίτη, πιο λαμπρή, ανεβαίνει σιγά-σιγά υψηλότερα κάθε νύχτα, ενώ ο Άρης βυθίζεται στο έντονο φως του ηλιοβασιλέματος. Επίσης, ως μια επιπρόσθετη πρόκληση για παρατήρηση με κιάλια ή τηλεσκόπιο, ο έβδομος πλανήτης από τον ήλιο, ο Ουρανός, εμφανίζεται περίπου 5 μοίρες πάνω από την Αφροδίτη.
Σεληνιακή Απόκρυψη. Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου, η ημισέληνος θα εμφανιστεί να κρύβει ένα αμυδρό αστέρι με γυμνό μάτι στον αστερισμό των Διδύμων, το λ Διδύμων. Δείτε που είναι ορατή: http://www.lunar-occultations.com/iota/bstar/0301zc1106.htm
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου