Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Θερινό Ηλιοστάσιο 2015

Ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς κάθετα από πάνω μας το μεσημέρι στο Θερινό Ηλιοστάσιο
στο γεωγραφικό πλάτος που ονομάζεται Τροπικός του Καρκίνου.

Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο ξεκινήσει επίσημα στις 07:38 μ.μ. (19:00) ώρα Ελλάδος, το Σάββατο 21 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, ο βόρειος άξονας της Γης έχει ελαφρά κλίση προς τον ήλιο, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο να δέχεται πιο άμεσο ηλιακό φως και να βιώνει υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι τοποθεσίες νότια του ισημερινού έχουν κλίση μακριά από τον ήλιο. Εκεί, το φως του ήλιου είναι διάσπαρτο και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες κυριαρχούν.

Σε αυτή την πρώτη μέρα της νέας σεζόν, καθώς και λίγες μέρες αργότερα, ο ήλιος φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο μέρος στον ορίζοντα - εξ ου και η προέλευση της λέξης ηλιοστάσιο, που σημαίνει "ο ήλιος στέκεται ακίνητος".

Από την ημερομηνία του θερινού ηλιοστασίου και μετά, οι ημέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν στο βόρειο ημισφαίριο. Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.


Εδώ φαίνεται πώς μπορεί να ήταν το Stonehenge περίπου το 2400 π.Χ..
Κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο, οι ακτίνες του ήλιου ακολουθούσαν την παραπάνω πορεία.

Πιο Αναλυτικά

Το ηλιοστάσιο έχει να κάνει με κάποιες νοητές γραμμές στον πλανήτη μας. Οι γραμμές αυτές είναι σημαντικές, επειδή βοηθούν τους ανθρώπους να περιηγηθούν και να μετρήσουν το χρόνο.

Ο ισημερινός είναι μια νοητή γραμμή που χαράσσεται γύρω από τη μέση της Γης, σαν μια ζώνη. Χωρίζει τη Γη στο Βόρειο Ημισφαίριο και το Νότιο Ημισφαίριο. Μια άλλη νοητή γραμμή που χαράσσεται ευθεία μέσα από την Γη και "συνδέει" το Βόρειο Πόλο με το Νότιο Πόλο είναι ο άξονας περιστροφής της Γης. Αυτή η γραμμή έχει κλίση 23,5 ° μοίρες από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Αυτή η κλίση είναι η αιτία των εποχών της Γης.

Άλλες χρήσιμες νοητές γραμμές είναι οι γραμμές γύρω από τη Γη, που είναι παράλληλες προς τον ισημερινό και ονομάζονται γραμμές του γεωγραφικού πλάτους. Αριθμούνται από 0 ° έως 90 ° μοίρες. Αυτή στις 0 ° μοίρες είναι ο ίδιος ο ισημερινός. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο βορειότερα αν είναι ένας θετικός αριθμός (+) ή νοτιότερα αν είναι ένας αρνητικός αριθμός (-).

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει δύο ειδικές νοητές γραμμές του γεωγραφικού πλάτους σε μια παγκόσμια υδρόγειο σφαίρα: μία στο βόρειο ημισφαίριο που ονομάζεται Τροπικός του Καρκίνου στις + 23,5 ° γεωγραφικό πλάτος και μία στο νότιο ημισφαίριο που ονομάζεται Τροπικός του Αιγόκερω στις - 23,5 ° γεωγραφικό πλάτος.

Αυτά είναι τα γεωγραφικά πλάτη όπου ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ το μεσημέρι μία φορά το χρόνο. Στο βόρειο ημισφαίριο, στον Τροπικό του Καρκίνου, που είναι το Θερινό Ηλιοστάσιο συνήθως στις 21 Ιουνίου. Στο νότιο ημισφαίριο, στον Τροπικό του Αιγόκερω, που είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, συνήθως στις 21 Δεκεμβρίου. Οι μέρες του ηλιοστασίου είναι οι μέρες με τις περισσότερες (για το καλοκαίρι) ή τις λιγότερες (για το χειμώνα) ώρες του φωτός του ήλιου κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους.


Θέα του "Θεραπευτικού Λίθου" κατά την ανατολή του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο,
όπως φαίνεται από το εσωτερικό του μνημείου Stonehenge.
Photo Credit: mysticrealms.org


Καλό Καλοκαίρι Σε Όλους!!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου