Η Αφροδίτη πάνω από το όρος Μαμούθ, στην οροσειρά Σιέρρα Νεβάδα. Photo Credit: John Lemieux |
Η Αφροδίτη κάνει την καλύτερη εμφάνισή της αυτή την εβδομάδα, καθώς πρωταγωνιστεί νωρίς το βράδυ της Δευτέρας και δίνει νόημα στον τίτλο που την θέλει ως το βραδινό αστέρι, Αποσπερίτης.
Η Αφροδίτη Προσεγγίζει Τους Διδύμους. Καθώς πέφτει το σκοτάδι την Δευτέρα 1 Ιουνίου, οι αστροπαρατηρητές μπορούν να δουν την Αφροδίτη να φωλιάζει στον αστερισμό των Διδύμων, κοντά στα δύο φωτεινά αστέρια, Πολυδεύκης και Κάστορας. Η λαμπρή Αφροδίτη θα εμφανιστεί να ευθυγραμμίζεται από τα αριστερά των δύο αστεριών, δημιουργώντας μια όμορφη θέα ορατή με γυμνό μάτι. Ο 33 έτη φωτός μακρινός Πολυδεύκης θα απέχει μόνο 5 μοίρες από τον πλανήτη - ίσο με περίπου το πλάτος των 3 μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.
Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών. Ακόμα, τη Δευτέρα το βράδυ μπορείτε να γυρίσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την ανατολή, και να παρατηρήσετε το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι να εμφανίζεται κοντά στον Κρόνο. Ο γίγαντας με τους δακτυλίους μόλις έχει περάσει από την αντίθεση, ή αλλιώς την θέση απέναντι από τον ήλιο στον ουρανό, όπου είναι μεγαλύτερος και φωτεινότερος, έτσι αναμένουμε ότι η θέα από τηλεσκόπιο θα είναι ιδιαίτερα εκπληκτική. Ενώ το φεγγάρι είναι μόνο 1,3 δευτερόλεπτα φωτός μακριά, το φως από τον Κρόνο κάνει περίπου 75 λεπτά για να ταξιδέψει στη Γη.
Τριάδα Στον Σκορπιό. Το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουνίου, η πανσέληνος θα εμφανιστεί να σχηματίζει ένα εντυπωσιακό τριγωνικό σχήμα με το έντονο πορτοκαλί αστέρι Αντάρη στον αστερισμό του Σκορπιού και τον κιτρινωπό Κρόνο πάνω δεξιά του.
Σκιές Στον Δία. Αργά το βράδυ, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, αν στρέψετε ερασιτεχνικά τηλεσκόπια στον Δία θα παρακολουθήσετε δύο μεγάλους δορυφόρους του Δία να ρίχνουν τις σκιές τους, σαν μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες, στον πλανήτη που τους φιλοξενεί.
H Αφροδίτη Στην Βραδινή Ζώνη. Ψάξτε για την Αφροδίτη περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα το Σάββατο, 6 Ιουνίου, πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Ο δεύτερος εσώτατος πλανήτης, αποκαλούμενος χαϊδευτικά "αποσπερίτης", θα εμφανιστεί στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον ήλιο, που ονομάζεται επίσης μέγιστη αποχή - ή μέγιστη γωνιακή απόσταση της Αφροδίτης από τον ήλιο. Όντας περίπου 45 μοίρες ανατολικά του ήλιου, η Αφροδίτη θα λάμπει περίπου 10 φορές πιο φωτεινά από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ορατό επάνω αριστερά της. Μετά το Σάββατο, η Αφροδίτη θα βυθίζεται πιο κοντά στον ορίζοντα και τον ήλιο κάθε μέρα. Μέχρι την 10η Αυγούστου θα εξαφανιστεί στο έντονο φως του ήλιου και θα επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου