Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Εαρινή Ισημερία 2016


Κατά την Ισημερία, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον γήινο ισημερινό.
Photo Credit: timeanddate.com

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016, στις 6.30 π.μ. ώρα Ελλάδος λαμβάνει χώρα επίσημα η Εαρινή Ισημερία. Την συγκεκριμένη αυτή στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με τον κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. 

Ενώ στην πραγματικότητα η Γη κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, από την Γη δημιουργείται η εντύπωση μιας φαινομενικής τροχιάς του Ηλίου στην εκλειπτική (κόκκινο) στον ουράνιο θόλο. Όταν ο ήλιος φαίνεται να περνάει μέσα από την εαρινή ισημερία (γεωγραφικό μήκος 0 °), το μήκος της ίδιας της Γης είναι 180 ° γεωγραφικό μήκος.

Ο άξονα της Γης έχει πάντα κλίση περίπου 23,4 ° σε σχέση με την εκλειπτική, το νοητό επίπεδο που δημιουργείται από την πορεία της Γης γύρω από τον Ήλιο. Σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους - είτε στο Βόρειο Ημισφαίριο, είτε στο Νότιο - ο άξονας της γέρνει λίγο προς τον Ήλιο. Αλλά και στις δύο ισημερίες, η κλίση του άξονα της Γης είναι κάθετος προς τις ακτίνες του ήλιου.

Κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος, αφού οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα - δηλαδή με γωνία 90 μοιρών - στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση. Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της.

Η Εαρινή Ισημερία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο και την αρχή του Φθινοπώρου για το Νότιο Ημισφαίριο. Η ημέρα της εαρινής ισημερίας ποικίλει, ανάλογα με την ζώνη ώρας που βρίσκεται κάθε περιοχή.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου